Prehrana

Sojina omaka in miso

thumb sojina_omakaSojina omaka je pogost dodatek azijskim jedem, vse bolj pogosto pa jo uporabljamo tudi v naši prehrani. Miso je pri nas nekoliko manj znano živilo, ki se prav tako uporablja kor dodatek jedem. Oboje pridobivamo iz soje s pomočjo mikroorganizmov.
 

Preberi več

Kisanje zelja

thumb kisanje_zeljaKislo zelje je zelo zdravo živilo, ki si ga radi privoščimo predvsem v hladnejših letnih časih. Z malo volje in truda ga lahko pripravimo tudi sami. Kakšen je postopek priprave odkrivamo v nadaljevanju.
 

Preberi več

Vsebnosti sladkorja in vlaknin v jesenskem sadju

thumb sladkor_vlaknine_sadjeZbrali smo vrednosti različnih sladkorjev in vlaknin, ki jih najdemo v jesenskem sadju - bananah, jabolkih, hruškah, mandarinah, pomarančah in kiviju.

 

Preberi več

Instant kava

thumb instant_kavaTradicionalno uživanje kave po celem svetu pripisujemo njeni posebni aromi po grenkem in vonju po praženem. Poleg tega ima zaradi vsebnosti kofeina poživljajoče učinke. Instant kava je nekaj posebnega, saj jo lahko raztopimo v vroči vodi ter tako dobimo kavni napitek. Poglejmo, kako nastane.

 

Preberi več

Visoko beljakovinska dieta


thumb visokobeljakovinska_dieta1Prekomerna telesna teža je postala globalni problem tudi zaradi cenovno dokaj ugodne visokoenergetske hrane, ki je tudi marketinško dobro podprta in reklamirana. Pri izgubi telesne teže nam lahko pomagajo različne diete. Preverili smo, kako je z visoko beljakovinsko dieto.

 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.