Prehrana

Vsebnosti sladkorja in vlaknin v jesenskem sadju

thumb sladkor_vlaknine_sadjeZbrali smo vrednosti različnih sladkorjev in vlaknin, ki jih najdemo v jesenskem sadju - bananah, jabolkih, hruškah, mandarinah, pomarančah in kiviju.

 

Preberi več

Konjugirana linolna kislina (CLA)

 thumb claKonjugirana linolna kislina se pogosto omenja v povezavi z zdravim življenjem, saj naj bi pomagala preprečevati srčno-žilne bolezni in ščitila pred rakom. Poglejmo, kakšne so njene funkcije in kje jo najdemo.

 
 

Preberi več

L- karnitin

thumb karnitinL-karnitin se naravno nahaja v organizmu živali in ljudi. Prisoten je skoraj v vseh celicah. Ob športni aktivnosti lahko olajša okrevanje mišic in spodbuja porabo maščob kot vira energije.
 

Preberi več

Koencim Q10

thumb q10Koencim Q10 je prisoten v vseh živih organizmih. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni.

 
 

Preberi več

Kofein

thumb kofeinSte tudi vi med tistimi, ki so zjutraj popadljivi, dokler ne popijejo prve skodelice kave? Ali pa ste mogoče med tistimi, ki se komaj privlečejo iz postelje in nekako dajejo vtis, da sploh ne živijo, dokler ne absorbirajo vsaj nekaj kofeina? 

 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.