Prehrana

Sojina omaka in miso

thumb sojina_omakaSojina omaka je pogost dodatek azijskim jedem, vse bolj pogosto pa jo uporabljamo tudi v naši prehrani. Miso je pri nas nekoliko manj znano živilo, ki se prav tako uporablja kor dodatek jedem. Oboje pridobivamo iz soje s pomočjo mikroorganizmov.
 

Preberi več

Kisanje zelja

thumb kisanje_zeljaKislo zelje je zelo zdravo živilo, ki si ga radi privoščimo predvsem v hladnejših letnih časih. Z malo volje in truda ga lahko pripravimo tudi sami. Kakšen je postopek priprave odkrivamo v nadaljevanju.
 

Preberi več

Instant kava

thumb instant_kavaTradicionalno uživanje kave po celem svetu pripisujemo njeni posebni aromi po grenkem in vonju po praženem. Poleg tega ima zaradi vsebnosti kofeina poživljajoče učinke. Instant kava je nekaj posebnega, saj jo lahko raztopimo v vroči vodi ter tako dobimo kavni napitek. Poglejmo, kako nastane.

 

Preberi več

Pivo

thumb pivoPivo sicer sodi med alkoholne pijače,  kar pomeni da je njegovo uživanje potrebno omejevati, kljub vsemu pa vsebuje tudi nekatere koristne hranilne snovi, npr. vitamin B12, ki ga med fermentacijo piva proizvajajo kvasovke.

 

Preberi več

Sladoled

thumb sladoledUvrščamo ga med najstarejša živila, saj naj bi ga kitajski vladarji kot slaščico uživali že pred več kot 3000 leti. Takratna tehnologija je bila preprosta: sadne sokove so mešali s snegom. Poleg njih so ga poznali tudi stari Grki in Rimljani, za njimi pa je za nekaj stoletij izginil z jedilnikov.

 

Preberi več

Več prispevkov

  1. Sir
  2. Majoneza
  3. Vino

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.