Prehrana

Fosfor

thumb fosforFosfor je hranilo, ki ga v naši prehrani zaužijemo celo preveč. V telesu je sicer pomemben predvsem v kosteh, kjer je povezan s kalcijem, nahaj pa se tudi v naših celičnih membranah.
 

Preberi več

Kalij

thumb kalijZa razliko od natrija, ki je najpogostejši element v zunajcelični tekočini, se kalij nahaja v znotrajcelični tekočini. Največ kalija najdemo v rastlinskih živilih, ki so precej bogata z njim.
 

Preberi več

Krom

thumb kromKrom je pomemben predvsem v funkciji presnove ogljikovih hidratov. Najdemo ga predvsem v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki. Z običajno pestro prehrano zaužijemo dovolj kroma za pokrivanje dnevnih potreb.

 

Preberi več

Natrij

thumb natrijVečino natrija zaužijemo preko uporabe kuhinjske soli. Čeprav je natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, lahko prevelik vnos povzroča tudi zdravstvene težave, kot je povišan krvni pritisk, ki škodi našemu srcu in ožilju.

 
 

Preberi več

Mangan

thumb manganMangan najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora, potrebujemo pa ga v številnih telesnih reakcijah, naše telo pa varuje tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Potreben je tudi za zdrav hrustanec, ki je sestavni del naših sklepov.

 
 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.