Prehrana

Vlaknine

thumb vlaknineČeprav so neprebavljiv del našega obroka, imajo mnogo koristnih učinkov na telo, zato so del zdrave in varovalne prehrane. Odrasli bi jih morali zaužiti vsaj 30 g dnevno. Za primeren vnos zlahka poskrbimo z uživanjem sadja, zelenjave in polnozrnatih žit. Ta živila poskusimo vključiti v čim več obrokov.

Preberi več

Maščobe

thumb maščobeČas, v katerem živimo, nedvomno ni najbolj naklonjen maščobam. Ob vsem tem bi se veljajo vprašati ali so maščobe res nekaj, saj veste groznega in nasploh brrrrrrrrr, česar bi se morali bati ali pa gre za nekaj, do česar bi morali samo zavzeti kritično mero distance in se preprosto naučiti sobivanja z njimi?

Preberi več

Vitamini in minerali

thumb vitaminiČeprav so potrebni le v majhnih količinah, so nujni za zdravo in pravilno delovanje našega organizma. Raznolika in pesta prehrana najbolj pripomoreta k zadostnemu vnosu vseh vitaminov in mineralov.

 

Preberi več

Beljakovine

thumb beljakovineBeljakovine naše telo nujno potrebuje, saj iz njih tvori številne snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa, iz njih pa so sestavljena tudi naša tkiva. Kaj torej beljakovine pravzaprav so ter kako poskrbimo, da jih imamo dovolj?

 

Preberi več

Ogljikovi hidrati

thumb oglikovihidratiLe kdo še ni slišal za sladkor, škrob ali vlaknine? Na prvi pogled različne snovi, a vendar imajo nekaj skupnega – vse spadajo med ogljikove hidrate. Ogljikovi hidrati so velika skupina organskih spojin. Najdemo jih v vseh oblikah življenja. Najbolj so poznani po svoji vlogi v energijskem metabolizmu.

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.