Prehrana

Visoko beljakovinska dieta


thumb visokobeljakovinska_dieta1Prekomerna telesna teža je postala globalni problem tudi zaradi cenovno dokaj ugodne visokoenergetske hrane, ki je tudi marketinško dobro podprta in reklamirana. Pri izgubi telesne teže nam lahko pomagajo različne diete. Preverili smo, kako je z visoko beljakovinsko dieto.

 

Preberi več

Emulgatorji

thumb emulgatorjiSte tudi vi med tistimi, ki se sprašujete, kaj sploh je to in zakaj je treba dodajati te snovi v živila? Ime emulgator je za nepoznavalce precej zastrašujoče, zato bomo v nadaljevanju razložili, za kaj sploh gre pri vsem skupaj.

 

 

Preberi več

Maslo ali margarina?

thumb maslo_margarinaGeneracija naših dedkov in babic je nedvomno zrasla (in preživela) ob maslu, medtem ko se mora današnja generacija soočati s svarili pred pretiranim uživanjem masla na eni strani, na drugi strani pa tudi pred pretiranim uživanjem margarine. Torej kaj izbrati, da bo dobro za nas?

 

Preberi več

Stevija

thumb stevijaUporaba steviolnih glikozidov, kot nizkokaloričnega sladila, pridobljenega iz rastline stevije, je bila odobrena v EU, določena pa je tudi najvišja dnevna količina, ki je še varna za uživanje. V zadnjem času je precej popularna, dobro pa je vedeti, da trenutno kot sladilo celotna rastlina stevije še ni ocenjena kot varna, zato previdno z domačo uporabo.

 
 

Preberi več

Glikemični indeks

thumb giGlikemični indeks (GI) razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikohidratnih živil v primerjavi z glukozo ali belim kruhom. Poznamo 3 skupine – živila z nizko, srednjo ali visoko vrednostjo GI. Pojem glikemična obremenitev pa poleg GI upošteva tudi dejansko količino ogljikovih hidratov v živilu.
 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.