Prehrana

Vitamin K

thumb vitaminKVitamin K ima ravno pravšnje ime- potreben je za kri in kosti. Ljudem ga le redko primanjkuje, saj ga proizvajajo bakterije v črevesju, pa tudi živila ga vsebujejo kar nekaj.
 

Preberi več

Vitamin E

thumb vitamin_EVitamin E je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov. Naravno ga vsebujejo rastlinska olja, tista z več nenasičenimi maščobami ga imajo več, saj tudi njih ščiti pred oksidacijo.
 

Preberi več

Vitamin A

thumb vitamin_APomanjkanje vitamina A je pogost vzrok za slepoto pri otrocih, predvsem v nerazvitih državah. V živilih najdemo različne snovi, ki jih naše telo lahko izkoristi za pokrivanje potreb po vitaminu A.
 

Preberi več

Pantotenska kislina

thumb pantotenska_kislinaPantotenska kislina ima pomembno vlogo v številnih presnovnih funkcijah. Vsebujejo jo mnoga živila, proizvajajo pa jo tudi bakterije v našem črevesju, zato praktično nikoli ne pride do pomanjkanja.

Preberi več

Biotin

thumb biotinPomanjkanje biotina se ob uživanju običajne prehrane le redko pojavi. Do njega lahko pride, če dalj časa uživamo surova jajca, predvsem beljak, ki vsebuje encim avidin, ki veže biotin. Pri pečenih jajcih teh težav ni, saj toplota onesposobi delovanje tega encima.

 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.