Prehrana

Živila z največ vitamina C

thumb zivila veliko vitC1Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v zimskem času pogosto poslužujemo hrane, bogate z vitaminom C, ki ima ugoden vpliv na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa.

Preberi več

Kateri je najbolj zdrav orešček

thumb zdrav orescekOreški so nedvomno del zdrave prehrane. Danes imamo na voljo številne različice, tudi bolj eksotične, ki ne rastejo v naših krajih. Prevrili smo, kateri oreški prinašajo največ koristi za zdravje.

Preberi več

5 živil, ki lahko izboljšajo razpoloženje

thumb zivila razpolozenjeDoločene sestavine živil imajo lahko bolj ugodne učinke na naše zdravje, telo in počutje. S pravim izborom živil lahko torej vplivamo tudi na naše razpoloženje.


Preberi več

Vpliv kuhanja na zaščitne snovi v križnicah

thumb kriznice_zascitne_snoviŠtudije so pokazale, da uživanje zelenjave iz družine križnic ali kapusnic (Brassicaceae) lahko ugodno vpliva na zmanjšanje tveganja za nastanek rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni. Če želimo izkoristiti čim večjo biološko aktivnost križnic in njihovih zaščitnih snovi, je zelo pomemben način kuhanja.

Preberi več

Korenček je dobro pripraviti z nekaj maščobe

thumb korencek_mascobaZa preprečevanje pomanjkanja vitamina A, ki je zelo pomemben pri funkciji vida in proti izsušitvi kože, imajo eno ključnih vlog prekurzorji vitamina A, karotenoidi, predvsem beta karoten. Posebno znan vir je korenček.
 

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.