Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb maščobe_čustvaV raziskavi, opisani v The Journal of Clinical Investigation, so ugotavljali povezavo med signali, ki jih sprožijo hranila v želodcu do možganov in žalostnimi občutki, izzvanimi z različno glasbo ali slikami. Ugotovili so, da je vnos raztopine maščobne kisline omilil občutke žalosti.

Med lakoto/sitostjo, vnosom hrane, senzoričnimi signali in čustvi obstaja povezava. S pravilnim prehranjevanjem si zagotovimo esencialna hranila, ki so pomembna za preživetje. Možgani neprestano sprejemajo signale iz želodca, ki nakazujejo fiziološko stanje telesa in s tem igrajo pomembno vlogo v ravnovesju v telesu. Upoštevati moramo tudi senzorične dražljaje (okus, vonj, tekstura, videz), ki prispevajo k sprejemljivosti hrane. Povezava med čustvenim stanjem in načinom prehranjevanja obstaja, a zaenkrat še ni popolnoma pojasnjena.

 

Način raziskovanja

V raziskavi je sodelovalo 12 zdravih prostovoljcev. Testirani so bili v jutranjih urah. Žalostna ali nevtralna čustva so sprožili z različno glasbo. Preko slušalk so poslušali enominutne dele žalostnih ali nevtralnih klasičnih skladb, ki so se predvajale v naključnem vrstnem redu. 3 minute po začetku uvajanja glasbe so po cevki v želodec prejeli raztopino maščobne kisline ali fiziološko raztopino. Istočasno so se na ekranu prikazovali različni obrazni izrazi.

Prostovoljci so med testiranjem s pomočjo 9-številske lestvice štirikrat ocenili občutke lakote, polnosti in slabosti. Razpoloženje so ocenili s pomočjo 9-točkovne lestvice, od žalostnega preko nevtralnega do veselega. Izvedli so tudi slikanje s funkcionalno magnetno resonanco (fMRI). Z različnimi metodami so tako lahko ocenili vedenjske razlike ter razlike, ki se odražajo na ravni možganov ob različnih kombinacijah hranil in čustev.


Vpliv maščobnih kislin na lakoto in razpoloženjeMastna hrana_custva1Foto: Michelle Meiklejohn

Prostovoljci so bili ob žalostnem čustvu bolj lačni kot ob nevtralnem. Vendar so bili manj lačni, če so ob žalostnem čustvu prejeli raztopino maščobne kisline, kot fiziološko raztopino.

Vzbujena čustva so vplivala tudi na občutek polnosti. Ob žalostnem čustvu so se sodelujoči v raziskavi počutili manj polne kot pri nevtralnem. O slabosti praktično niso poročali.

Ob sproženih žalostnih čustvih so prostovoljci svoje razpoloženje ocenili z nižjimi točkami kot ob nevtralnih čustvih. Rezultati kažejo, da so ob vnosu raztopine maščobne kisline ocenili manjši padec razpoloženja kot ob vnosu fiziološke raztopine. Z uporabo fMRI so prav tako ugotovili, da raztopina maščobne kisline v primerjavi s fiziološko raztopino ublaži občutek žalosti.


Kaj so ugotovili?

Infuzija maščobne kisline je omilila tako vedenjske kot tudi živčne odzive ob sproženih žalostnih čustvih. To izboljša razumevanje prepletanja čustev, občutka lakote, vnosa hrane, kar ima lahko pomemben vpliv na širok razpon motenj, kot so debelost, motnje v prehranjevanju in depresija. Kljub nekaterim omejitvam naj bi rezultati podali nevrobiološko razlago za čustveno prenajedanje, udobno hranjenje ali motnje apetita v motnjah razpoloženja.

 

 

Vir:

Van Oudenhove L., McKie S., Lassman D., Uddin B., Paine P., Coen S., Gregory L., Tack J., Aziz Q. 2011. Fatty acid-induced gut-brain signaling attenuates neural and behavioral effects of sad emotion in humans. The Yournal of Clinical Investigation, 121, 8

Slike: freedigitalphotos.net


Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org