Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb mak istockEvropska agencija za varnost hrane (EFSA) je po naročilu Evropske komisije objavila strokovno mnenje, ki se nanaša na uživanje makovih semen. Uživanje le-teh bi namreč lahko predstavljalo zdravstveno tveganje za določene skupine potrošnikov.

mak1sxc.huPri Slovencih je uživanje makovih semen tradicija, uporabljamo jih v mnogih sladicah, ali kot posip na raznih pekovskih izdelkih. V prehrani uporabljamo zgolj makova semena, ki so zdravju neškodljiva, vendar pa sok oz. izloček makove rastline vsebuje različne snovi, ki spadajo v skupino opijevih alkaloidov. V maku je od teh snovi največ morfija, vsebuje pa tudi kodein, tebain, noskapin in papaverin. Makova semena naravno ne vsebujejo opijevih alkaloidov. Vsebuje jih rastlinski sok, s katerim se makova semena lahko kontaminirajo pri žetvi ali zatiranju škodljivcev. Ocene, kakšen je vnos opijevih alkaloidov iz makovih semen so še vedno ne točne, saj so podatki o uživanju maka in njegovi vsebnosti opijevih alkaloidov pomanjkljivi.

 

Združenje CONTAM je objavilo akutno referenčno dozo (ARfD), ki je okvirna še dovoljena vrednost morfija, ki ga lahko v 24 urah zaužijemo s kontaminiranimi makovimi semeni in ni nevarna za zdravje. Znaša 10 μg (mikro gramov) morfija na kilogram telesne mase, kar je tudi najnižja znana terapevtska doza za morfij. Zaužitje morfija iz kontaminiranih makovih semen nad to količino, bi lahko imelo škodljive učinke na zdravje ljudi. Čeprav so redki, se lahko učinki, podobni morfiju pojavijo že pri enkratnem zaužitju živila, ki vsebuje makova semena, kontaminirana z makovimi izločki, če presežemo ARfD. To velja zlasti, če zaužijemo večje količine kontaminiranih makovih semen, pa tudi za otroke, ki so bolj občutljiva skupina uporabnikov. Pri uporabi morfija in kodeina v medicinske namene sta najpogostejša stranska učinka zaspanost in težave z dihanjem.


Obdelava makovih semen, kot je npr. pranje, namakanje, mletje in kuhanje lahko učinkovito zniža vsebnost opijevih alkaloidov v makovih semenih, če je že prišlo do kontaminacije z rastlinskim sokom.


Za natančne študije še vedno ni dovolj podatkov o vsebnosti opijevih alkaloidov v makovih semenih, prav tako ne podatkov, kolikšna je dejanska poraba maka med populacijo, zato so potrebne še nadaljnje raziskave na tem področju.

 

 

Vir:

EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). 2011. Scientific Opinion on the risks for public health related to the presence of opium alkaloids in poppy seeds. EFSA Journal 9(11): 2405

 

Pripravila: Živa Korošec

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org