Prehrana

Pomaranče

thumb pomarancePrvotna domovina pomaranč je Kitajska, od koder so pred stoletji bile prenesene tudi v Evropo. V tistem času so bile tako redke, da so celo pomenile razkošno darilo pri obdarovanju. Imajo kar nekaj vitamina C, pa tudi precej drugih koristnih snovi.

Preberi več

Grozdje

thumb grozdjeGrozdje nam je tekom celega leta dostopno na trgovinskih policah. Na voljo nam je tudi takšno brez pečk. V svetovnem merilu se grozdja pridela zelo veliko, prekaša celo skupni pridelek banan, pomaranč in jabolk, vendar se ga več kot tri četrtine predela v vino.

Preberi več

Orehi

thumb orehiNavadni oreh so poznali v Sredozemlju že v drugem stoletju pred našim štetjem in je pomenil pomemben vir hrane. Poleg navadnega oreha poznamo še črne, bele, japonske in druge orehe, vendar je prehransko najpomembnejši prav navadni oreh. V Sloveniji uspeva povsod, vse do nadmorske višine 1000 m.

Preberi več

Hruške

thumb hruskeHruške izvirajo iz Azije, najbolje pa uspevajo v Srednji Evropi. Zasledimo jih na trgovskih policah, pa tudi v sadovnjakih pri nas. Veljajo za sladek sadež z velikim deležem vode. Njihova uporaba je zelo raznolika. Za krajši čas jih lahko tudi skladiščimo.
 

Preberi več

Česen

thumb cesenVčasih se je veliko prideloval tudi pri nas, potem pa je za nekaj časa slovenski česen skorajda izginil s trgovskih polic. Na srečo je v zadnjih dveh letih veliko povpraševanje po domačem česnu ponovno vzpodbudilo pridelovalce, da so se lotili njegove pridelave.

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.