Prehrana

Češnje

thumb cesnjeSpomladi se vsi najbolj veselimo sladkih, rdečih češenj. Raziskave kažejo, da niso le okusne, ampak tudi zelo koristne za naše zdravje. Izboljšajo nam lahko spanje, upočasnijo staranje, pri naporni telovadbi pa zmanjšajo bolečino in poškodbe mišic.

Preberi več

Špinača

thumb spinacaŠpinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek.

 

Preberi več

Radič in regrat

thumb radicRadič zasledimo v naših vrtovih, regrat pa običajno nabiramo kar na prostem. Radič in regrat sta rahlo grenkega okusa, vsekakor pa sta oba zaradi svojih lastnosti dobrodošla na našem jedilniku. Radič uspeva ponekod tudi v zimskih mesecih, regrat pa se prikaže v zgodnji pomladi.
 

Preberi več

Jagode


thumb jagode2V pomladansko poletnih dneh so odlična izbira osvežilne jagode. Jagode niso le okusen sadež, ki se ga lahko uporabi pri pripravi različnih sladic, marmelad, kot priljubljena priloga ob čokoladi, sladoledu, jogurtu, kosmičih za zajtrk, penečemu vinu, ampak so tudi bogat vir vitaminov, mineralov in dietni sadež.

 

Preberi več

Šparglji

thumb spargljiŠparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Že stari Rimljani so vedeli, da je špargelj zelo okusen in zdrav, danes pa jih pridelujejo tudi po celotni Sloveniji. Njihova sezona se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija.

Preberi več

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije.