Datum dogodka: 18. april 2024
Ljubljana

Označevanje in oglaševanje živil in prehranskih dopolnil (18.4.2024)

Seminar je namenjen vsem, ki si želite poglobljenih praktičnih izkušenj pri pripravi skladnih označb živil. Vodili ga bodo strokovnjaki s številnimi izkušnjami na tem področju. Posvetili se bomo pregledu zakonodaje o označevanju živil, vključno z uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev. Obravnavali bomo kako zakonodaja vpliva na označevanje in oglaševanje živil, predstavljeni bodo tudi konkretni primeri in najboljše rešitve iz prakse. Seznanili se boste s spremembami, ki se na področju označevanja obetajo v prihodnjih letih.   

Elektronska prijavnica

Komu je seminar namenjen

Seminar je namenjen snovalcem embalaže, sodelavcem razvoja, kakovosti, marketinga in tehnologom v podjetjih, ki se srečujejo s proizvodnjo, označevanjem živil in njihovo promocijo – proizvajalcem, uvoznikom, distributerjem in prodajalcem.

Vsebina

 • Vsebinska predstavitev Uredbe (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom
 • Označevanje hranilne vrednosti
 • Uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev v praksi
 • Celostna obravnava označbe
 • Praktični primeri označevanja živil
 • Posebnosti pri označevanju prehranskih dopolnil
 • Posebnosti pri prodaji na daljavo - spletne trgovine
 • Označevanje porekla
 • Kako pripraviti zakonodajno skladno oglaševanje živila/prehranskega dopolnila
 • Aktualne spremembe na področju označevanja živil
 • Aktulane novice glede vzpostavljanja nacionalne baze predpakiranih živil in prehranskih dopolnil

Izobraževanje bo potekalo v živo, vendar si organizator, v primeru spremembe epidemiološke situacije, pridružuje pravico, da se izobraževanje izvede na daljavo (on-line). Začetek seminarja bo ob 8.30, zaključek je predviden do 15h. Tekom izvedbe je predviden krajši odmor in nekoliko daljši glavni odmor. Pridružujemo si pravico do spremembe programa.

O seminarju

Označbe živil so potrošniku pogosto zapletene in nerazumljive, kar mu otežuje odločitve o nakupu. Dolžnost nosilcev dejavnosti je, da prodajane izdelke primerno označijo in potrošniku ponudijo prijazno in ustrezno označbo, saj je ta najprej namenjena njemu. Označevanje mora zadostiti vsej veljavni nacionalni in evropski zakonodaji, kjer je vse več sprememb. Na področju označevanja živil sta ključna zakonodajna dokumenta Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredba (ES) o prehranskih in zdravstvenih trditvah. Na delavnici se bomo posvetili označevanju živil in prehranskih dopolnil, vključno z vsemi obveznimi in prostovoljnimi informacijami, ki jih zakonodaja predvideva. Obravnavana bo tudi uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev, posebnosti pri oglaševanju, vključno z obveznimi informacijami na takšnih oglasih. Predstavljene bodo aktualne novosti in obetajoče se spremembe pri označevanju živil. 


Seminar bodo vodili strokovnjaki s področja označevanja živil:

Prof. dr. Igor Pravst vodi raziskovalno skupino Inštituta za nutricionistiko in je profesor s področja prehrane. Od leta 2009 je vodja področja prehranskih in zdravstvenih trditev na Inštitutu za nutricionistiko in vodja državnega raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje. Je avtor številnih strokovnih prispevkov s področja označevanja živil v najuglednejših mednarodnih znanstvenih revijah. Je član Sveta za varno hrano na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Kot strokovnjak na tem področju dela tudi kot ocenjevalec in pripravlja mnenja o tem, ali je uporaba z zdravjem povezanih informacij na živilih primerna in v skladu z zakonodajo.

Doc. dr. Anita Kušar je docentka s področja farmakognozije, zaposlena na Inštitutu za nutricionistiko, kjer je vodja kakovosti in področja izobraževanj. Vodi Skupino za področje označevanja živil in prehranskih dopolnil, posebej je specializirana za snovi rastlinskega izvora. Kot strokovnjakinja ocenjuje in pripravlja mnenja o označbah živil, vključno o obveznih informacijah na živilih in uporabi z zdravjem povezanih informacij ter njihovi primernosti in zakonodajni skladnosti. Kot raziskovalka je vključena v več nacionalnih in mednarodnih projektov s področja prehrane in javnega zdravja. 

 • dr. Mira Kos Skubic

Dr. Mira Kos Skubic je univerzitetni študij zaključila na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Doktorirala je na Biotehniški fakulteti s področja označevanja živil ter njihovega zaznavanja pri potrošnikih, pri čemer se je še posebej osredotočila na geografske označbe in označevanje porekla. Je avtorica več strokovnih in znanstvenih prispevkov s področja shem kakovosti, standardov in zakonodaje o živilih. Aktivno sodeluje na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Ima bogate dolgoletne izkušnje na področju proizvodnje in označevanja živil v praksi. 

Zanimivost

Inštitut za nutricionistiko je v preteklih letih organiziral že več konferenc, seminarjev in delavnic na temo označevanja živil in prehranskih dopolnil in na njih gostil številne domače in tuje strokovnjake. Izobraževanj se je udeležilo že okoli več kot 1.600 udeležencev iz industrije, raziskovalnih institucij in ministrstev. Na izobraževanjih so bila zastopana vsa pomembnejša podjetja, ki se srečujejo z živili in prehranskimi dopolnili, med drugimi tudi udeleženci iz tujine.

Prijave in odjave

Za prijavo na izobraževanje izpolnite elektronsko prijavnico. Prijavite se lahko tudi tako, da nam naročilnico pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kotizacija vključuje udeležbo na izobraževanju. Udeleženci prejmejo tudi potrdilo o udeležbi. Ponujamo posebej ugodno ceno za zgodnje prijave in za udeležbo skupin (vsaj trije udeleženci iz istega podjetja).

Kotizacija

 • zgodnje prijave na izobraževanje*: 240 EUR + 22% DDV
 • redna cena izobraževanja*: 290 EUR + 22% DDV
 • prijava tretjega udeleženca iz iste organizacije*: 190 EUR + 22% DDV

* Vse cene so brez DDV. Zgodnje prijave za seminar sprejemamo do 17. marca 2024, redne prijave do 11. aprila 2024. Ugodnost za prijavo tretjega udeleženca iz iste organizacije se upošteva v času zgodnjih prijav. Po prejemu prijave vam bomo poslali predračun. Kotizacijo je potrebno plačati v celoti pred udeležbo na izobraževanju: za zgodnje prijave najkasneje do 17.3.2024, za redne pa do 11.4.2024.

Prosimo, da kotizacijo nakažete na transakcijski račun št. 34000-1012501108, odprt pri Sparkasse d.d.
Če se dogodka ne utegnete udeležiti, lahko na izobraževanje pošljete zamenjavo. Odjava od izobraževanja brez stroškov za prijavitelja je mogoča v času zgodnjih prijav. Za odpovedi po tem roku zaračunamo polovico vplačane kotizacije, po koncu zbiranja prijav pa kotizacijo v celoti.

Lokacija izobraževanja

Izobraževanje potekalo preko v Ljubljani, natančna lokacija bo udeležencem sporočena teden dni pred dogodkom.

Elektronska prijavnica

Podatki naročnika | Client Data

Prim. "zgodnja prijava" | E.g. "early bird"

Podatki o udeležencih | Attendants' Data

Če želite prijaviti več kot 5 udeležencev vas prosimo, da najprej oddate to prijavnico, nato pa izpolnite novo prijavnico in tako prijavite še preostale udeležence.

To register more than 5 attendants, please submit this form and then register additional attendats by filling-out a new registration form.

Inštitut za nutricionistiko bo vaše podatke uporabljal za vaše obveščanje v zvezi z našimi izobraževanji, preko e-pošte. Z oddajo prijavnice soglašate z uporabo podatkov za namene obveščanja. V primeru da boste z nami delili tudi telefonsko številko, dovoljujete tudi, da vas obveščamo preko telefona oz. SMS sporočil. Dovoljenje velja do preklica. Od obveščanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite tako, da nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Vaše podatke bomo shranjevali in obdelovali z največjo skrbnostjo in skladno z Zakonom o varovanju osebnih podatkov.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.