HR | EN

Ljubljana, 22. november 2018 

Seminar je namenjen vsem, ki si želite poglobljenih praktičnih izkušenj pri pripravi skladnih označb živil. Vodila jo bosta strokovnjaka s številnimi izkušnjami na tem področju. Posvetili se bomo pregledu zakonodaje o označevanju živil, vključno z uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev. Obravnavali bomo kako zakonodaja vpliva na označevanje in oglaševanje živil, predstavljeni bodo tudi konkretni primeri in najboljše rešitve iz prakse. 


Komu je seminar namenjen

Seminar je namenjen snovalcem embalaže, sodelavcem razvoja, kakovosti, marketinga in tehnologom v podjetjih, ki se srečujejo s proizvodnjo, označevanjem živil in njihovo promocijo – proizvajalcem, uvoznikom, distributerjem in prodajalcem.


Vsebina

■ Vsebinska predstavitev Uredbe (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom
■ Kako v praksi oblikovati označbo po Uredbi (EU) št. 1169/2011
■ Označevanje hranilne vrednosti

Vsebinska predstavitev Uredbe (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstevnih trditvah
■ Uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev v praksi
■ Celostna obravnava označbe
■ Praktični primeri označevanja živil
■ Posebnosti pri označevanju prehranskih dopolnil

■ Posebnosti pri prodaji na daljavo - spletne trgovine
■ Kako pripraviti zakonodajno skladno oglaševanje živila/prehranskega dopolnila

Seminar bo potekal v Predavalnici P1 na Tržaški cesti 32 (Visoka šola za storitve (VIST), 2. nadstropje). Začetek seminarja bo ob 9h, zaključek predvidoma do 14h. Pridružujemo si pravico do spremembe programa.


O seminarju

Označbe živil so potrošniku pogosto zapletene in nerazumljive, kar mu otežuje odločitve o nakupu. Dolžnost nosilcev dejavnosti je, da prodajane izdelke primerno označijo in potrošniku ponudijo prijazno in ustrezno označbo, saj je ta najprej namenjena njemu. Označevanje mora zadostiti vsej veljavni nacionalni in evropski zakonodaji, kjer je vse več sprememb. Na področju označevanja živil sta ključna zakonodajna dokumenta Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredba (ES) o prehranskih in zdravstvenih trditvah. Na delavnici se bomo posvetili označevanju živil in prehranskih dopolnil, vključno z vsemi obveznimi in prostovoljnimi informacijami, ki jih zakonodaja predvideva. Obravnavana bo tudi uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev, posebnosti pri oglaševanju, vključno z obveznimi informacijami na takšnih oglasih.


Seminar bosta vodila strokovnjaka s področja označevanja živil:

prof. dr. Igor Pravst

Prof. dr. Igor Pravst vodi raziskovalno skupino Inštituta za nutricionistiko in je profesor na področju prehrane. Od leta 2009 je vodja področja prehranskih in zdravstvenih trditev na Inštitutu za nutricionistiko in vodja državnega raziskovalnega programa s področja trditev na živilih. Je avtor številnih strokovnih prispevkov s področja označevanja živil v najuglednejših mednarodnih znanstvenih revijah. Je član delovne skupine za prehranske in zdravstvene trditve na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki obravnava aktualna vprašanja glede zdravstvenih trditev v Evropski uniji in oblikuje priporočila za odločitve države. Kot strokovnjak na tem področju dela tudi kot ocenjevalec in pripravlja mnenja o tem, ali je uporaba z zdravjem povezanih informacij na živilih primerna in v skladu z zakonodajo.

doc. dr. Anita Kušar

Doc. dr. Anita Kušar je docentka s področja farmakognozije, zaposlena na Inštitutu za nutricionistiko, kjer je vodja kakovosti in področja izobraževanj. Je redna članica Skupine za področje označevanja živil in prehranskih dopolnil, posebej specializirana za snovi rastlinskega izvora. Kot strokovnjakinja ocenjuje in pripravlja mnenja o označbah živil, vključno o obveznih informacijah na živilih in uporabi z zdravjem povezanih informacij ter njihovi primernosti in zakonodajni skladnosti. Kot raziskovalka je vključena v več nacionalnih in mednarodnih projektov s področja prehrane in javnega zdravja. 

 

Označevanje hranilne vrednosti na predpakiranih živilih je obvezno od leta 2016. Označevanje živil mnogim nosilcem živilske dejavnosti še vedno predstavlja velik izziv, saj je za ustrezno in zakonodajno skladno označbo živila potrebno poznavanje obsežnih predpisov in sledenje novostim s tega področja. Na seminarju boste dobili vse potrebno strnjeno znanje za uspešno pripravo skladnih označb živil in prehranskih dopolnil ter njihovega oglaševanja.

 

Zanimivost2013 NUTRIS_konferenca_ZT

Inštitut za nutricionistiko je v preteklih letih organiziral že več konferenc, seminarjev in delavnic na temo označevanja živil in prehranskih dopolnil in na njih gostil številne domače in tuje strokovnjake. Izobraževanj se je udeležilo že okoli 1.600 udeležencev iz industrije, raziskovalnih institucij in ministrstev. Na izobraževanjih so bila zastopana vsa pomembnejša podjetja, ki se srečujejo z živili in prehranskimi dopolnili, med drugimi tudi udeleženci iz tujine.


Prijave in odjave

Za prijavo na izobraževanje izpolnite elektronsko prijavnico. Prijavite se lahko tudi tako, da nam naročilnico pošljete na fax številko 01 300 79 81.

Kotizacija vključuje udeležbo na izobraževanju. Udeleženci prejmejo tudi potrdilo o udeležbi. Ponujamo posebej ugodno ceno za zgodnje prijave in za udeležbo skupin (vsaj trije udeleženci iz istega podjetja).


Kotizacija

  -   zgodnje prijave na izobraževanje*: 200 EUR + 22% DDV

  -   redna cena izobraževanja*: 250 EUR + 22% DDV

  -   prijava tretjega udeleženca iz iste organizacije*: 150 EUR + 22% DDV

* Vse cene so brez DDV. Zgodnje prijave za seminar sprejemamo do 22. oktobra 2018, redne prijave pa do 15. novembra 2018. Ugodnost za prijavo tretjega udeleženca iz iste organizacije se upošteva v času zgodnjih prijav. Po prejemu prijave vam bomo poslali predračun. Kotizacijo je potrebno plačati v celoti pred udeležbo na izobraževanju: za zgodnje prijave najkasneje do 22. oktobra 2018, za redne pa do 15. novembra 2018.

Prosimo, da kotizacijo nakažete na transakcijski račun št. 34000-1012501108, odprt pri Sparkasse d.d.
Če se dogodka ne utegnete udeležiti, lahko na izobraževanje pošljete zamenjavo. Odjava od izobraževanja brez stroškov za prijavitelja je mogoča v času zgodnjih prijav. Za odpovedi po tem roku zaračunamo polovico vplačane kotizacije, po koncu zbiranja prijav pa kotizacijo v celoti.

 

Lokacija izobraževanja

vist1

Izobraževanje bo potekalo v predavalnici P1 na Visoki šoli za storitve (VIST), Tržaška cesta 32, Ljubljana.

Dostop z obvoznice: VIST se nahaja na enostavno dostopni lokaciji na Tržaški cesti 32 v Ljubljani. V neposredni bližini stavbe je javno parkirišče. Pred stavbo je tudi postaja mestnega potniškega prometa (LPP proga 6).

Avtobus: Najenostavnejši je dostop z mestnim avtobusom LPP proga št. 6, smer Dolgi most, postajališče Stan in dom (pred Ilirijo d.d.). Od tu greste nekaj korakov proti centru do križišča, v katerem zavijete levo, po 20 m ponovno zavijete levo, mimo vratarnice, nato pa boste na svoji desno strani že zagledali stavbo VIST. Predavalnica v kateri bo potekala delavnica, je v 2. nadstropju. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo. V bližini potekata tudi LPP progi št. 1 in 14.

Z avtom iz obvoznice: Izhod Ljubljana zahod, po Tržaški cesti do Ilirije d.d., kjer v semaforiziranem križišču zavijete levo na Šestovo ulico, tam pa takoj še enkrat levo na javno parkirišče, ki ga upravlja Ilirija. Iz parkirišča je dobro vidna stavba VIST, ki leži levo od vratarnice, mimo katere ste se pripeljali na javno parkirišče. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo.

Z avtom iz centra: Po Tržaški cesti do Ilirije d.d., kjer v semaforiziranem križišču zavijete desno na Šestovo ulico, tam pa takoj levo na javno parkirišče, ki ga upravlja Ilirija. Iz parkirišča je dobro vidna stavba VIST, ki leži levo od vratarnice, mimo katere ste se pripeljali na javno parkirišče. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo.

ISO 27001


Vtisi udeležencev naših delavnic:

»Izvrsten pregled trenutnega stanja na področju zdravstvenih trditev. Glede na to, da je večina proizvajalcev tik pred nujnimi spremembami, so bili predvsem dobrodošli zelo konkretni odgovori na naša vprašanja.«

Mateja Juvančič, Ljubljanske mlekarne d.d.


»Delavnica je izpolnila vsa pričakovanja, saj smo dobili odgovore na vsa vprašanja, ki jih samo z branjem uredb in pojasnil komisije zaradi različnih možnih interpretacij ni mogoče razlagati enoznačno.«

Maja Ferbezar, Krka d.d.


»Zahteve po označevanju živil so bile predstavljene na pregleden in enostaven način. Kljub temu, da si prepričan, da »že skoraj vse veš«, ker se z označbami srečuješ vsak dan, je zelo dobro slišati še drug pogled na iste zahteve. Na delavnici smo delali na praktičnih primerih in se učili načina označevanja živil z zdravstvenimi in prehranskimi trditvami. Pridobljeno znanje bomo izkoristili pri svojem delu.«

Jerica Pelicon, Fructal d.d.


»Zelo všeč so mi bili neposredni in prepotrebni odgovori na številna vprašanja.«

Olga Šarlah, Vital Mestinje d.o.o.


 »Zelo koristno je bilo, da je bila po predavanjih s pregledom zakonodaje organizirana še delavnica, kjer smo delali na konkretnih primerih. Pohvalno! Izpostaviti moram še kakovost obeh predavateljic ter njuno dostopnost in pripravljenost za pomoč in razlage. «

Darja Zver, Galex d.d.


 »Delavnica o zdravstvenih trditvah je bila super, s kompetentnimi predavatelji in konkretnimi primeri. Tudi razmerje med predavanji in delavnicami je bilo ravno pravšnje. Sodelavci iz Medisa se je bomo zagotovo še udeležili. Informacije, ki smo jih dobili so uporabne in nam bodo zagotovo koristile.«

Dr. Mateja Štempelj, Medis d.o.o.


 »Ta delavnica je bilo eno najboljših izobraževanj s področja prehranskih dopolnil, kar sem se jih udeležila. Dejstvo je, da sem potrebovala konkretne odgovore in jih tudi dobila. Navadno se v našem prostoru vsi izmikajo končnim odgovorom tako da jasnih odgovorov ne dobiš. Pohvalno - res, še tako naprej.«

Tina Jerala, Farmicom, d.o.o.


 »To je bila prva delavnica, ki je v resnici odgovorila na konkretna vprašanja – vse pohvale organizatorju in predavateljicama, ki ste nam dali možnost, da se nam v prihodnje porodijo še dodatne dileme, ki jih bomo skupaj zagotovo lažje rešili. Delavnice z malo udeležencev so najbolj učinkovite, saj tako obstaja možnost reševanja konkretnih problemov. Vsekakor doprinesejo več, kot zgolj seminarji oz. predavanja, zato si jih želimo še več.«

Maja Ambrož, Medex d.o.o.

Lista za obveščanje

Prijavite se na listo za obveščanje o novostih s področja označevanja živil in o izobraževanjih ter drugih dogodkih na Inštitutu za nutricionistiko:

Prijava na listo za obveščanje