HR | EN

Ljubljana, 13. februar 2013

konferenca-zdravstvene-trditve konferenca-zdravstvene-trditve-en konferenca-zdravstvene-trditve-hr

Vabimo vas na konferenco o uporabi zdravstvenih trditev na živilih in prehranskih dopolnilih. Gre za že četrto takšno konferenco, na kateri se vsako leto sreča 150 udeležencev iz gospodarstva, raziskovalnih in državnih inštitucij. Da boste pri vašem delu lahko kar najbolj kreativni, vam bomo s pomočjo vodilnih strokovnjakov iz Evrope predstavili vse novosti in zanimivosti na tem področju.

ec  

logo MKO_MZ

efsa

  

Informacije za tisk:
- Brošura (SI) [PDF]
- Program (EN-SI-HR) [PDF]

Konferenca je organizirana v sodelovanju z:
- Evropska komisija
- Evropska agencija za varnost hrane (EFSA)
- Minstrstvo za kmetijstvo in okolje RS
- Ministrstvo za zdravje RS
Med predavatelji bo tudi predstavnik enote za prehrano na Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), kjer ocenjujejo znanstveno utemeljenost vseh zdravstvenih trditev.  


Po šestih letih od sprejetja uredbe o zdravstvenih trditvah bo 14. decembra 2012 uveljavljen seznam dovoljenih zdravstvenih trditev, uporaba neavtoriziranih trditev pa bo prepovedana. Ker bo tokratna konferenca aktualno potekala prav v času, ko bodo nosilci živilske dejavnosti morali na tržišče uvesti prenovljene označbe živil, skladne z novo zakonodajo, bosta pomembni temi konference tudi uveljavljanje registra dovoljenih trditev ter inšpekcijski nadzor.

 

Komu je konferenca namenjena

Konferenca je namenjena tako nosilcem živilske dejavnosti kot državnim organom in raziskovalcem. Pri nosilcih živilske dejavnosti bodo teme zanimive predvsem za sodelavce razvoja, kakovosti, tehnologe, stratege ter snovalce embalaže in oglasnih sporočil. Izobraževanje bo zelo zanimivo tudi za raziskovalce, ki se ukvarjajo z vplivi živil in njihovih sestavin na zdravje človeka, ter za tiste, ki z zdravstvenimi trditvami označene izdelke ponujajo potrošnikom, npr. trgovine in lekarne.

V EU je bil letos objavljen seznam dovoljenih in prepovedanih zdravstvenih trditev, ki bo polno uveljavljen 14. decembra 2012. Zdaj gre torej zares, saj bodo inšpekcijske službe uporabo trditev lahko začele temeljito nadzorovati. Na konferenci bomo razpravljali, kaj to pomeni za nosilce živilske dejavnosti, državo in raziskovalce.


O konferenci

Če je bila doslej v prehodnem obdobju uporaba mnogih splošnih zdravstvenih trditev še mogoča, se bo leta 2013 to zelo spremenilo, saj bo že veljal register skupnosti, v katerem so navedene vse dovoljene in prepovedane trditve. EFSA je izmed skoraj 3000 ocenjevanih trditev objavila ugodna mnenja le za 20% trditev, zaradi česar je potrebno spremeniti večino označb živil, kjer so bile navedene trditve. Nosilci živilske dejavnosti se srečujejo s problemi, kako zagotoviti obstoj obstoječih blagovnih znamk, kako reformulirati svoje proizvode, na kakšen način uporabljati dovoljene zdravstvene trditve, koliko manevrskega prostora imajo pri oblikovanju besedila trditev, kako potrošniki razumejo takšne trditve, kako načrtovati raziskave za utemeljevanje novih zdravstvenih trditev in seveda kaj narediti z zalogami neskladnih izdelkov in embalaže.

Na konferenci bodo predavali strokovnjaki na področju zdravstvenih trditev iz štirih različnih držav. Uradni jeziki konference bodo slovenski, hrvaški in angleški. Predavanja bodo simultano tolmačena te tri jezike (SI>HR, SI>EN; EN>SI). Na ta način želimo konferenco čim bolj približati vsem zainteresiranim iz Slovenije in tujine. 

 

Zanimivost

PR Konferenca2012_6Naše zadnje konference se je januarja 2012 v Ljubljani udeležilo preko 150 udeležencev iz industrije, raziskovalnih in državnih inštitucij, od tega približno tretjina iz tujine. Gre za edino tovrstno konferenco v regiji. Zastopana so bila tudi vsa pomembnejša podjetja, ki se srečujejo z živili in prehranskimi dopolnili.

 

Vsebina

 • novosti na področju zdravstvenih trditev in izvajanja Uredbe ES 1924/2006
 • kako se bodo obravnavali neskladni izdelki in do kdaj so še lahko na policah
 • nadaljnja vloga Evropske agencije za varno hrano in kakšne nove trditve lahko pričakujemo
 • zapis zdravstvene trditve  - od strokovnih zahtev do razumevanja potrošnika
 • rešitve za najbolj pogoste napake pri uporabi trditev
 • vpliv zdravstvenih trditev na živilih na potrošnika in njegove odločitve o nakupu
 • dokazovanje novih zdravstvenih trditev
 • nadzor uporabe trditev s strani inšpekcijskih služb – postopki in ukrepi
 • kako področje uporabe trditev ureja Hrvaška - kakšni so postopki, nadzor in sankcije
 • kakšnih sprememb si želijo industrija, potrošniki in države
 • kaj se dogaja s prehranskimi profili, ki bodo omejili uporabo trditev le na živila s sicer ugodno prehransko sestavo

 

Začetek uradnega programa konference bo ob 10h.

 

Predavatelji

 • Dr. Wolfgang Gelbmann, Enota za prehrano, Evropska agencija za varno hrano (EFSA), Italija
 • Patrick Coppens, EAS, Belgija
 • Dr. Elizabeta Mičović, VURS / Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS
 • Doc. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • Dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • Doc. dr. Marija Klopčič, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
 • Prof. dr. Jure Pohar, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
 • Andreja Mojškrc, Zdravstveni inšpektorat RS
 • Ružica Vazdar, Ministarstvo zdravlja, Uprava za sanitarnu inspekciju, Hrvaška

 

Program

Osnutek programa konference: Program (EN-SI-HR) [PDF]
Pridružujemo si pravico do sprememb programa in predavateljev.


Prijave

Za prijavo na konferenco izpolnite elektronsko prijavnico. Prijavite se lahko tudi tako, da nam naročilnico pošljeta na fax številko +386 1 300 79 81, ali pa po pošti na naslov inštituta. Kotizacija vključuje udeležbo na konferenci, pisno gradivo in okrepčitev. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi. Ponujamo posebne popuste za zgodnje prijave in skupine.

 • Prijave do 14.12.2012 (zgodnje prijave): 350 EUR
 • Prijave po 14.12.2012: 400 EUR

Pohitite s pravočasno prijavo: Naša zadnja konferenca Zdravstvene trditve 2012 je bila povsem zasedena, tako da smo morali prijave zavračati. V izogib takšnim situacijam prosimo vse, ki si želite zagotoviti udeležbo na konferenci, da se pravočasno prijavite, saj zaradi mednarodnega tipa dogodka tokrat pričakujemo tudi več udeležencev iz tujine.

Cene ne vsebujejo DDV. Rok za plačilo kotizacije v primeru zgodnjih prijav je 21.12.2012, za ostale prijave pa do 8.2.2013. Prosimo, da kotizacijo nakažete na transakcijski račun št. 34000-1012501108, odprt pri Sparkasse d.d. Po prejetju vaše prijave vam bomo poslali predračun. V primeru, da se dogodka ne utegnete udeležiti, lahko na konferenco pošljete zamenjavo. Organizator bo za odpovedi po 21.12.2012 zaračunal polovico vplačane kotizacije, po 4.2.2013 pa kotizacijo v celoti.


Lokacija

mons

Konferenca bo potekala v Konferenčnem centru Hotela MONS**** v Ljubljani. Lokacija je enostavno dostopna, neposredno ob Ljubljanski obvoznici. Poskrbljeno bo za brezplačno parkiranje. Udeležencem konference hotel ponuja ugodnejše cene nastanitve.

ISO 27001


Vtisi udeležencev naših delavnic:

»Izvrsten pregled trenutnega stanja na področju zdravstvenih trditev. Glede na to, da je večina proizvajalcev tik pred nujnimi spremembami, so bili predvsem dobrodošli zelo konkretni odgovori na naša vprašanja.«

Mateja Juvančič, Ljubljanske mlekarne d.d.


»Delavnica je izpolnila vsa pričakovanja, saj smo dobili odgovore na vsa vprašanja, ki jih samo z branjem uredb in pojasnil komisije zaradi različnih možnih interpretacij ni mogoče razlagati enoznačno.«

Maja Ferbezar, Krka d.d.


»Zahteve po označevanju živil so bile predstavljene na pregleden in enostaven način. Kljub temu, da si prepričan, da »že skoraj vse veš«, ker se z označbami srečuješ vsak dan, je zelo dobro slišati še drug pogled na iste zahteve. Na delavnici smo delali na praktičnih primerih in se učili načina označevanja živil z zdravstvenimi in prehranskimi trditvami. Pridobljeno znanje bomo izkoristili pri svojem delu.«

Jerica Pelicon, Fructal d.d.


»Zelo všeč so mi bili neposredni in prepotrebni odgovori na številna vprašanja.«

Olga Šarlah, Vital Mestinje d.o.o.


 »Zelo koristno je bilo, da je bila po predavanjih s pregledom zakonodaje organizirana še delavnica, kjer smo delali na konkretnih primerih. Pohvalno! Izpostaviti moram še kakovost obeh predavateljic ter njuno dostopnost in pripravljenost za pomoč in razlage. «

Darja Zver, Galex d.d.


 »Delavnica o zdravstvenih trditvah je bila super, s kompetentnimi predavatelji in konkretnimi primeri. Tudi razmerje med predavanji in delavnicami je bilo ravno pravšnje. Sodelavci iz Medisa se je bomo zagotovo še udeležili. Informacije, ki smo jih dobili so uporabne in nam bodo zagotovo koristile.«

Dr. Mateja Štempelj, Medis d.o.o.


 »Ta delavnica je bilo eno najboljših izobraževanj s področja prehranskih dopolnil, kar sem se jih udeležila. Dejstvo je, da sem potrebovala konkretne odgovore in jih tudi dobila. Navadno se v našem prostoru vsi izmikajo končnim odgovorom tako da jasnih odgovorov ne dobiš. Pohvalno - res, še tako naprej.«

Tina Jerala, Farmicom, d.o.o.


 »To je bila prva delavnica, ki je v resnici odgovorila na konkretna vprašanja – vse pohvale organizatorju in predavateljicama, ki ste nam dali možnost, da se nam v prihodnje porodijo še dodatne dileme, ki jih bomo skupaj zagotovo lažje rešili. Delavnice z malo udeležencev so najbolj učinkovite, saj tako obstaja možnost reševanja konkretnih problemov. Vsekakor doprinesejo več, kot zgolj seminarji oz. predavanja, zato si jih želimo še več.«

Maja Ambrož, Medex d.o.o.

Lista za obveščanje

Prijavite se na listo za obveščanje o novostih s področja označevanja živil in o izobraževanjih ter drugih dogodkih na Inštitutu za nutricionistiko:

Prijava na listo za obveščanje