HR | EN

NUTRIHEALTH je nacionalna raziskava, v kateri raziskujemo preskrbljenost odraslih prebivalcev Slovenije z nekaterimi za zdravje pomembnimi vitamini in drugimi mikrohranili ter nekatere povezave z zdravjem. V zadnjih letih ugotavljamo, da je za prebivalce Slovenije še posebno pomembna preskrbljenost z nekaterimi hranili, kot so npr. vitamin D, jod, folna kislina, vitamin B12 in železo, vendar pa je ustreznost preskrbljenosti mogoče natančno ugotoviti le z laboratorijskimi preiskavami. V ta namen bomo sodelujočim v raziskavi NUTRIHEALTH odvzeli vzorec urina in krvi ter v laboratoriju določili njihove vrednosti. Sodelujoči bodo povabljeni tudi na zdravstveni pregled z ultrazvokom ščitnice, s katerim bomo spremljali epidemiologijo ščitničnih bolezni.


Projekt sofinancira:                     

MZ logo 250

Raziskava NUTRIHEALTH - Prehrana odraslih kot zaščitni dejavnik ali dejavnik zdravstvenih tveganj

Sodelujoče raziskovalne organizacije:

  • Inštitut za nutricionistiko (vodja raziskave: prod. dr. Igor Pravst)
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Univerzitetni Klinični center v Ljubljani

Raziskava se izvaja v okviru širšega aplikativnega projekta "Prehrana otrok in odraslih kot zaščitni dejavnik ali dejavnik zdravstvenih tveganj" (NUTRI-PROTECT), ki naslavlja tudi otroke. Vodja projekta NUTRI-PROTECT je Biotehniška Fakultata Univerze v Ljubljani (vodja projekta: prof. dr. Irena Rogelj).

Financiranje:

  • Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS)
  • Ministrstvo za zdravje RS (MZ)

Trajanje projekta:

  • 1.5.2017 - 30.4.2020

Opis projketa:

Raziskavo izvaja konzorcij več raziskovalnih organizacij - Inštitut za nutricionistko, Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Univerzitetni klinični center Ljubljani (UKC Ljubljana), v sodelovanju z regijskimi zdravstvenimi domovi in bolnišnicami. Raziskavo sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Raziskava je bila odobrena s strani Komisije RS za medicinsko etiko (KME 0120-337/2016; 17.1.2017).

Tovrstno raziskavo v Sloveniji izvajamo prvič, podatki pa bodo zelo dragoceni za prenovo nacionalnih prehranskih priporočil in pripravo drugih ukrepov, ki bodo podpirali zdravje prebivalcev. S pomočjo rezultatov raziskave bomo preverjali tudi, v katerih primerih je prehrani smotrno dodajati vitamine in minerale v obliki prehranskih dopolnil ali funkcionalnih živio, in kdaj takšni dodatki v resnici niso potrebni.

Vključevanje v raziskavo
V raziskavo bomo povabili reprezentativen vzorec odraslih prebivalcev Slovenije (18 – 74 let). Vsi udeleženci najprej sodelujejo v nacionalni prehranski raziskavi EU MENU Slovenija (2017/2018), v okviru katere zbiramo podatki o njihovih prehranskih navadah in zdravstvenem stanju. Po uspešno zaključenem anketnem delu raziskave so preiskovanci povabljeni še v raziskavo NUTRIHEALTH, v okviru katere so upravičeni do brezplačnih izbranih laboratorijskih preiskav krvi in urina ter zdravstvenega pregleda ščitnice z ultrazvokom. Stroške preiskav krijemo v raziskave sodelujoče organizacije, vložek preiskovancev pa je predvsem pripravljenost za sodelovanje in čas ter pot do mesta pregleda.

Potek raziskave
Udeležence raziskave povabimo, da se v treh tednih od vključitve z ustrezno naročilnico na delovni dan med 8:00 in 10:00 uro tešči zglasijo v laboratoriju na odvzem krvi in urina. Za lažje vključevanje udeležencev je bilo izbranih 28 laboratorijev v zdravstvenih domovih in bolnišnicah po Sloveniji. Pri izboru laboratorijev smo upoštevali predvsem regijsko razporejenost v raziskavo vključenih prebivalcev. Rezultate preiskav bodo preiskovanci prejeli v dveh delih. Rezultate prvih analiz, ki jih bo izvedel že regionalni laboratorij, jim bomo poslali po pošti približno v 2 tednih od odvzema. Dodatne analize bodo izvedene na UKC Ljubljana v okviru večjih sklopov, zato bodo preiskovanci ta del rezultatov laboratorijskih preiskav prejeli ob koncu raziskave.

Vsem sodelujočim bomo omogočili tudi brezplačni zdravstveni pregled z ultrazvokom ščitnice, ki bo izveden s strani Klinike za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Udeleženci se pregleda udeležijo v naročenem terminu in z ustrezno naročilnico.

Raziskava NUTRIHEALTH se začne izvajati 1. junija 2017, k sodelovanju pa bomo predvidoma povabili 1140 oseb. Vključevanje bo potekalo po celotni Sloveniji približno eno leto. S tem pristopom bomo dosegli vključevanje prebivalcev v različnih sezonah koledarskega leta, saj je preskrbljenost z mikrohranili v različnih sezonskih obdobjih lahko različna.

Etični vidiki
Soglasje za izvedbo raziskave je bilo izdano s strani Komisije za medicinsko etiko RS, dne 19. julija 2016 (KME 72/07/16; NCT03284840).

Več informacij:
Inštitut za nutricionistiko, Tržaška cesta 40, 1000 Ljubljana - e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.