Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb trans_mascobeTrans maščobne kisline so oblika maščob, ki jih telo dejansko ne potrebuje in imajo le škodljive učinke. Prekomerno uživanje teh maščob lahko poleg bolezni srca in ožilja, povzroča tudi zmanjšano funkcijo in krčenje možganov kar je povezano z Alzheimerjevo boleznijo.

 


Naravno se pojavljajo v živilih živalskega izvora (meso, mleko, mlečni izdelki, loj), vendar v dokaj majhnih količinah od 2% do 5%. Pravzaprav gre za nenasičene maščobne kisline, vendar je večina nenasičenih maščobnih kislin v naravi v cis obliki. Imeni cis in trans se sicer v kemiji nanašata na položaj vodikovih radikalov, vezanih na verigo maščobne kisline. Tudi pri cvrtju pride do prehajanja nenasičenih maščobnih kislin iz cis v trans obliko, njihov nastanek pa je odvisen od vrste olja, trajanja in temperature.

 

Kaj so trans maščobne kisline?

Ker so znanstveniki zaradi zdravstvenega vidika želeli omejiti uživanje nasičenih maščobnih kislin živalskega izvora, so priporočali uporabo zdravju prijaznejših rastlinskih olj, ki vsebujejo pretežno nenasičene maščobne kisline. Vendar so nenasičene maščobne kisline v rastlinskih oljih dokaj občutljive, saj se hitro pokvarijo, poleg tega pa so olja v tekočem stanju dostikrat nepraktična za uporabo. Zato so s kemijskim postopkom delne hidrogenizacije nenasičenih maščobnih kislin, pripravili stabilnejše maščobne kisline in omogočili uporabo le teh za pripravo številnih drugih živil (npr. margarina, rastlinska mast za peko). Na ta način so rastlinskim oljem izboljšali obstojnost, podaljšali življenjsko dobo in praktičnost uporabe, saj so pri sobni temperaturi še vedno v poltrdem stanju. Pri postopku hidrogenacije nastaja kar nekaj trans maščobnih kislin. V takšnih, delno hidrogeniranih rastlinskih maščobah je približno 15 % trans nasičenih maščobnih kislin glede na celotno vsebnost maščobe. To velja na primer za margarine, katerim niso zmanjšali deleža teh maščob.


Trans maščobne kisline in zdravjetrans mascobe1

Čeprav je industrija s postopkom hidrogenacije umetno pridobila stabilnejši značaj maščobe v poltrdem stanju, pa na drugi strani v zadnjem času raziskovalci odkrivajo vedno več dokazov, da so trans maščobne kisline zdravju škodljive, celo bolj kot naravno nasičene maščobne kisline. Trans maščobe so povezane z nastankom srčno-žilnih bolezni, saj rušijo razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom v krvi in dokazano dvigujejo raven LDL holesterola. Poleg tega so v analizah in testiranjih pomnjenja ter delovanja možganov pri starostnikih odkrili, da so imeli tisti z višjim deležem trans maščobnih kislin v telesu težave s pomnjenjem in normalnim delovanjem možganov kar lahko vodi do Alzheimerjeve bolezni. Bistveno boljše rezultate delovanja možganov so imeli tisti, pri katerih so ugotovili višje koncentracije zaščitnih faktorjev kot so vitamini B, C, D, E in omega-3- maščobne kisline.


Priporočila glede uživanja trans maščobnih kislin

Ker imajo trans maščobne kisline le negativne učinke, se jih je priporočljivo čim bolj izogibati oziroma jih zaužiti manj kot 1 % glede na celodnevne energijske potrebe po maščobah. Trans maščobne kisline vsebujejo mastna živila živalskega izvora, ocvrta hrana- krofi, čips, ocvrto meso, krompirček ipd. Pozorni bodimo tudi na hidrogenirane rastlinske maščobe, ki so pogosto sestavina nekaterih predelanih živil, npr. peciv, namazov, slaščic. Njihova vsebnost mora biti navedena med sestavinami. Bistveno bolj škodljive učinke imajo trans maščobne kisline, ki nastanejo s hidrogenacijo rastlinskih olj, kot tiste, ki so naravno prisotne v živilih živalskega izvora.

Novejša tehnologija sicer že omogoča izdelavo margarin in maščobnih namazov, ki vsebujejo zelo malo trans maščobnih kislin in dodatkom rastlinskih sterolov in omega-3 maščobnih kislin, ki naj bi imeli ugoden vpliv na zniževanje slabega (LDL) holesterola. Mnoge takšne margarine zato uvrščamo tudi med funkcionalna živila.

 

 

 

Viri:

http://www.foodnavigator.com

Ascherio A., Katan M. B., Zock P. L., Stampfer M. J., Willett W.C. 1999. Trans fatty acids and coronary heart disease. The new England Journal of medicine, 25: 1990-1998

Slike: foter.com

 

 

 

Saša Rot, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org