Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb q10Koencim Q10 je prisoten v vseh živih organizmih. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni.

 
 

 

Vloga koencima Q10 v telesu

Hrana predstavlja vir energije za delovanje organizma, vendar jo mora telo, da jo lahko uporabi, pretvoriti v ustrezno obliko - celično energijo. Ta proces v grobem lahko primerjamo z izgorevanjem, le da v našem telesu to poteka zelo počasi in kontrolirano. Ključno vlogo v tej pretvorbi igra prav koencim Q10 (Q10), ki na ta način omogoča primerno raven energije v telesu in njegovo normalno delovanje. Življenja brez koencima Q10 ne bi bilo.

Drugo zelo pomembno vlogo Q10 predstavljajo njegove antioksidativne lastnosti, s katerimi le-ta varuje naše telo pred radikali. Radikali so nevarne reaktivne snovi, ki neprestano napadajo in poškodujejo genetski material, beljakovine, maščobe in druge pomembne molekule v naših celicah in so zato eden izmed glavnih vzrokov staranja ter številnih bolezni. V telesu jih nastaja največ prav v opisanem procesu pretvarjanja celične energije, vse pomembnejši dodatni vir pa predstavlja tudi onesnaženo življenjsko okolje in izpostavljenost soncu oz. ultravijoličnim (UV) žarkom. Koencim Q10 je edini telesu lastni antioksidant, topen v maščobi, ki zato predstavlja enega izmed temeljnih obrambnih mehanizmov pred temi nevarnimi snovmi. Pri tem je še posebej pomembno, da so največje količine Q10 prav v delih telesa, kjer nastaja največ radikalov, zaradi česar je Q10 še posebej učinkovit. Koencim Q10 deluje kot antioksidant tako, da reagira s prostimi radikali, pa tudi tako, da ponovno aktivira neaktivno obliko vitamina E, ki je prev tako znan kot antioksidant.


Ubikinon in ubikinol

V telesu se Q10 nahaja v več oblikah, predvsem kot ubikinon, ki je oksidirana oblika in ubikinol, ki je reducirana oblika koencima Q10. V nekaterih organih naravno prevladuje ubikinon, v drugih ubikinol. Prehajanje ene oblike v drugo poteka v telesu neprenehoma, povsem naravno, in prav to je temelj delovanja tega koencima. Staranje ali bolezni na ta proces ne vplivajo. Zato je dejstvo, da oblika Q10, ki jo zaužijemo (ubikinon ali ubikinol), ne vpliva na njegove funkcije, ki jih opravlja v organizmu. Zato tudi ne držijo trditve nekaterih ponudnikov teh izdelkov, da je katera od teh dveh oblik telesu bolj potrebna.

Znanstveniki so ugotovili tudi vrsto drugih ugodnih učinkov koencima Q10 na organizem, npr. pri srčnožilnih in nevrodegenerativnih boleznih (tudi pri alzheimerjevi in parkinsonovi), migreni, diabetesu, moški neplodnosti idr. Zadnje raziskave kažejo, da Q10 verjetno zavira tudi nastajanje sive mrene. Večji del Q10 sicer nastaja v telesu, vendar učinkovitost tega procesa v tridesetih letih začne hitro padati. Raziskave kažejo, da ima poleg staranja negativni učinek na sintezo Q10 v telesu tudi uživanje zdravil za zniževanje holesterola v krvi – statinov, pa tudi kajenje. Del Q10 zaužijemo tudi s hrano, predvsem v mesnih izdelkih, vendar le okrog 3-6 mg dnevno. Dodajanje prehrani je mogoče z obogatenimi prehranskimi izdelki (npr. obogatenim mlekom), še večji vnos pa lahko dosežemo z različnimi prehranskimi dopolnili (npr. kapsulami, tabletami, šumečimi tabletami in sirupi).


Biodostopnost koencima Q10q10 1

Ker je Q10 topen le v maščobah, ga telo težko vsrka in uporabi. Znanstveniki so ugotovili, da se velik del zaužitega Q10 takoj izloči iz telesa, ne da bi prešel v kri in učinkoval, zaradi česar govorimo o njegovi slabi biodostopnosti. Da bi izboljšali biodostopnost samega Q10, so strokovnjaki najprej razvili oljne kapsule z ubikinonom, ki jih telo lahko uporabi približno enkrat lažje, kasneje pa še z ubikinolom. Še večji napredek za povečevanje biodostopnosti je bil dosežen z razvojem vodotopnih oblik. Zanimivo pri tem je, da je bila ena najpomembnejših takšnih vodotopnih oblik, za katero je bila v primerjavi s samim Q10 ugotovljena približno 4-krat boljša biodostopnost in učinkovitost, razvita prav v Sloveniji.


Učinkovitost Q10 lahko povečamo tudi sami

Medtem ko se znanstveniki trudijo z razvojem izdelkov z večjo biodostopnostjo Q10, nekaj za večjo učinkovitost izdelkov s Q10 lahko naredimo tudi sami. Znanstvene raziskave so namreč pokazale, da telo koencim Q10 uporabi lažje, če se en večji dnevni odmerek razdeli na več manjših tekom dneva. Dodatno je bilo ugotovljeno, da je absorbcija Q10 v telo večja, če se ga uživa s hrano.


Prehranski viri koencima Q10

Za dnevni vnos Q10 sicer ni priporočil, prisoten pa je v praktično vseh živilih, pri nekaterih v večjih količinah, pri drugih v manjših. Najboljši viri Q10 so nekatera olja, oreščki, ribe in meso.

 Živilo   Vsebnost Q10 (mg) 
 govedina, svinjina   3
 perutnina  2
 sardine  do 6
 skuše  3,5
 losos  0,5
 jajca  0,5
 mleko  0,2
 arašidi  3
 mandlji  1,5
 peteršilj  3
 brokoli  1
 krompir  0,1

 

 

 

Vir:

Pravst I., Žmitek K., Žmitek J. 2010. Coenzyme Q10 contents in foods and fortification strategies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 50(4):269-80

Slike: http://www.freedigitalphotos.net

 

 


Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živil. teh.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org