Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb gibanjeHiter način življenja, služba, šolanje, stresne situacije, so največkrat razlogi, da v svoj urnik ne umestimo dovolj gibanja. Toda ali se  zavedamo, kakšno uslugo bi naredili svojemu telesu z nekaj fizične aktivnosti v različnih oblikah? Številne raziskave kažejo na izjemne vplive rednega gibanja, tako za več energije in storilnosti pri spopadanju z vsakodnevnimi obveznostmi kot tudi dolgoročna naložba za zdravje v starosti.


Prednosti vzdrževanja dobre kondicije

Za osnovno vzdrževanje telesa v dobri kondiciji se priporoča redna in zmerno intenzivna vadba vsaj 30 min dnevno, ki dokazano pomaga zniževati zvišan krvni tlak, zmanjšuje tveganje za obolenje srčnih arterij (nastanek možganske kapi), preprečuje razvoj sladkorne bolezni (ki ni odvisna od inzulina), znižuje povišane krvne maščobe, ki je zdravju škodljiva, znižuje prekomerno težo in debelost, preprečuje nastanek osteoporoze in tudi zmanjšuje možnost poškodb. Pomembno je, da si izberete aktivnost, ki vas najbolj veseli in ob kateri boste našli motiv za gibanje. Dober korak k spremembi načina življenja je že, če namesto dvigala uporabljate stopnice, se ne pripeljete z avtom direktno pred vrata ali kot transportno sredstvo uporabite kolo.


Aerobna vadbagibanjesxc.hu

Za vzdrževanje mišične moči, sproščanje, izboljšanje razpoloženja, samospoštovanja in v celoti kvalitete življenja lahko izbirate med različnimi tipi vadb. Veliko energije in odvečnih kalorij porabimo z aerobno vadbo, kamor spadajo hoja, tek, plavanje, kolesarjenje. Glavni cilj aerobne vadbe je izboljševanje funkcionalnih sposobnosti organizma. Stopnja obremenitve organizma pri vadbi, ki jo imenujemo aerobna, je takšna, da telo proizvaja energijo skorajda izključno z aerobnimi procesi, torej z izgorevanjem maščobnih kislin in glukoze v prisotnosti kisika. Organizem se na vadbo aerobnega tipa odzove z nekaterimi fiziološkimi prilagoditvami, ki zagotavljajo izboljševanje sposobnosti transporta kisika v delujoče mišice in spremembe v oksidativnih lastnostih mišic, ki so vključene v napor. Poleg tega takšen tip vadbe pripomore k splošni kondiciji, zmanjšanju telesne teže in dobremu psihičnemu počutju.


Različni tipi vadb kot motiv za gibanje

Vadba na fitnes napravah in z utežmi omogoča učvrstitev mišic, vadbe, ki temeljijo na klasičnem raztezanju, jogi ali Tai Chiju pa izboljšajo prekrvavitev telesa, gibljivost in s tem dobro preventivo proti poškodbam in tudi psihično sprostitev. Zabavno gibanje in družaben dogodek za malo večjo družbo so lahko tudi kolektivni športi, kot na primer odbojka, košarka, nogomet, tenis, badminton, ki poleg porabe energije in pridobivanja telesne kondicije poskrbijo še za boljšo koordinacijo telesa in gibljivost. Najbolje je, da izbiramo med različnimi tipi vadb, tudi glede na letni čas, tako da tudi vreme ne sme biti izgovor za telesno ne dejavnost.


Tudi v deževnem vremenu se lahko z dežnikom odpravimo na krajši sprehod. Ko se odločimo za zdrav način življenja in gibanje, je zelo pomembna redna in zmerna vadba. Pogosto se namreč zgodi, da si v začetku naložimo preveliko breme glede na svojo dosedanjo fizično pripravljenost, v smislu velike količine aktivnosti v začetku, ki največkrat vodi v zasičenost, boleče mišice, utrujenost in hitro opustitev ter misel, da nismo ustvarjeni za gibanje. Pomembno pravilo je torej, da začnemo postopno, smo strpni, vztrajni in počasi podaljšujemo aktivnost ter zvišujemo njeno intenzivnost. Gibanje naj torej postane del vsakdana.

 


Vir:
http://win.niddk.nih.gov

 

Pripravila: Saša Rot, univ. dipl. inž. živil. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org