Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb vitamin_b6Vitamin B6 potrebujemo za dobro kri, imunski sistem in normalno presnovo beljakovin. Pomanjkanje vitamina B6 ni zelo pogosto, saj ga najdemo v mnogih živilih in ga večinoma z mešano hrano zaužijemo dovolj.

 


Funkcije vitamina B6

Ime vitamin B6 se nanaša na 6 različnih, a kemijsko vseeno podobnih snovi, ki imajo v telesu vse enako biološko funkcijo. Imenujemo ga tudi piridoksin. Vitamin B6 je topen v vodi. V telesu sodeluje v več kot sto reakcijah in ima osrednjo funkcijo pri metabolizmu aminokislin, uravnavanju hormonov in mnogih drugih. Tudi Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je v povezavi s tem vitaminom potrdila mnoge znanstveno utemeljene trditve, ki se lahko uporabljajo na živilih, ki so zadostni vir tega vitamina:

- ima vlogo pri sintezi cisteina

- prispeva k sproščanju energije pri presnovi

- prispeva k delovanju živčnega sistema

- prispeva k presnovi homocisteina

- ima vlogo pri presnovi beljakovin in glikogena

- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju

- ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk

- ima vlogo pri delovanju imunskega sistema

- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

- ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov


Absorbcija vitamina B6

Preko 75 % vitamina B6, ki ga zaužijemo z mešanim obrokom se absorbira v kri v tankem črevesu. V črevesni sluznici ga encimi pripravijo na prehod skozi črevesne resice v kri. Po krvnem obtoku potuje vezan na različne krvne beljakovine, od koder se prenaša v številna tkiva in možgane. Približno 80 % vsega vitamina B6 imamo shranjenega v mišicah, nekaj tudi v jetrih, vendar se iz mišic običajno ne sprošča med pomanjkanjem tega vitamina, ampak med stradanjem, ko so tudi zaloge mišičnega glikogena izčrpane. V takem stanju je potencialno dostopen tudi drugim tkivom, predvsem jetrom in ledvicam, kjer sodeluje pri sintezi novega glikogena. Večino tega vitamina sicer izločimo iz telesa z urinom, saj je topen v vodi.


Pomanjkanje vitamina B6vitamin b6_1

Klinično pomanjkanje vitamina B6 je redko, saj je zelo široko zastopan med živili, proizvajajo pa ga lahko tudi črevesne bakterije. Pomanjkanje lahko povzroči anemijo, možganske nepravilnosti in epileptične napade, depresijo, zmedenost in dermatitis. Pomanjkanje vitamina B6 lahko povzroči tudi jemanje določenih zdravil, ki s tem vitaminom reagirajo in z njim tvorijo komponente, ki jih telo ne more uporabiti.


Predoziranje vitamina B6

Uživanje zelo visokih odmerkov vitamina B6 (več kot 100 mg dnevno) lahko povzroči poškodbe vidnega živca in težave s kožo. Povečan dnevni vnos s pomočjo prehranskih dodatkov lahko učinkuje tudi na delovanje določenih zdravil.


Prehranski viri in dnevne potrebe po vitaminu B6

V spodnji tabeli so prikazani priporočeni dnevni vnosi vitamina B6 (mg/dan) za različne starostne skupine. 

 Starost   moški   ženske 
 1-3 leta   0,4  0,4
 4-6 let  0,5  0,5
 7-9 let  0,7  0,7
 10-12 let   1  1
 13-14 let  1,4  1,4
 15-18 let  1,6  1,2
 19-24 let  1,5  1,2
 25-50 let  1,5  1,2
 51-64 let  1,5  1,2
 nad 65 let   1,4  1,2

Potrebe po tem vitaminu se povečajo v nosečnosti (za 0,7 mg dnevno). Povečajo se tudi ob jemanju določenih zdravil, kot so npr. antikonvulzivi in tuberkulostatiki.

Z običajno, mešano prehrano zlahka pokrijemo potrebe po vitaminu B6. Ker ima ta vitamin osrednjo vlogo pri presnovi aminokislin, so potrebe po B6 odvisne tudi od vnosa beljakovin. Za izračun ustreznega vnosa glede na beljakovine, se uporablja količnik 0,2 mg vitamina B6 na g zaužitih beljakovin.

Vitamin B6 vsebujejo skoraj vsa živila, prav zato tudi pomanjkanje v prehrani ni pogosto. Posebno dobri viri so npr. piščanec, svinjina, ribe in nekatere vrste zelenjave- stročji fižol, leča, kapusnice, krompir, banane, oreščki in polnozrnata žita. Med sadjem ga najmanj vsebujejo citrusi. V rastlinskih živilih je 75 % B6 prisotnega v glikozidni obliki, ki ima omejeno biološko dostopnost.


Vsebnost vitamina B6 v 100 g nekaterih živil

 Živilo   Vsebnost B6 na 100 g živila (mg)   % PDV 
 Banana   0,367  23 %
 Piščanec   0,400  29 %
 Leča  0,178  13 %
 Krompir  0,286  20 %
 Losos  0,696  50 %
 Brokoli  0,200  14 %
 Špinača  0,242  17 %

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za vitamin B6 znaša 1,4 mg.


Stabilnost vitamina B6

Vitamin B6 je občutljiv na svetlobo (ob 8 urni izpostavljenisti sončni svetlobi lahko vsebnost pade za okoli 20 %) in prisotnost kovinskih ionov. Toplota in zrak nanj nimata bistvenega vpliva. Pri pečenem mesu se zaradi segrevanja lahko izgubi nekje do 20 % tega vitamina, pri kuhanju ali konzerviranju sadja in zelenjave pa med 20 in 40 %.

 

 

Viri:

Ottaway P.B. Food fortification and supplementation. ZDA, Woodhead Publishing Limited, 2008.

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Geissler C., Powers H. Human nutrition, VB, Elsevier, 2005.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org