Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb hrana_na_potiPoletje je čas, ko se večina odpravi na dopust in nemalokrat to pomeni, da bomo kar nekaj časa preživeli na poti. Kaj bomo jedli?

 

Ko potujemo, si privoščimo lahke in osvežilne, a vseeno hranljive obroke. Težka, močno začinjena hrana, slani prigrizki in sladke pijače niso primerni. Pomembno je tudi, da nas obroki ne utrudijo, sploh, če vozimo in moramo ostati zbrani.


Kakšne hrane se izogibajmo, ko smo na poti

- v restavraciji na poti se izogibajmo krompirju in jedem iz bele moke, kot so testenine, kruh in podobno. Ta živila imajo visok glikemični indeks in zelo verjetno je, da bomo po njih postali zaspani.

- med potjo ne grizljajmo slanih in sladkih prigrizkov ter ne pijmo sladkih pijač. Slana in sladka hrana telo dehidrirata, poleg tega pa je verjetno tudi, da bodo otroci po sladkarijah zelo nemirni, kar bo otežilo pot vsem prisotnim, še posebej vozniku.


Kaj bomo jedli na poti?hrana na_poti1

Z malo domišljije lahko pripravimo zelo okusne in zdrave malice ter prigrizke, ki jih bodo veseli tako mlajši kot starejši. Tukaj je nekaj naših predlogov:


Solate: možnosti je nešteto. Solate, ki spustijo veliko vode (kumare, paradižnik) kot samostojne niso najbolj primerne, saj se bodo po nekaj urah spremenile v neugledno plavajočo zmes. Lahko jim dodate kus kus, ajdovo kašo, piro, ječmen ali katerokoli drugo žito, ki bodo vpila vodo in solate bodo zaradi tega še bolj sočne in okusne.


Sendviči
: za nadev uporabite veliko zelenjave, ki bo naredila sendvič lažji in bolj sočen. Uporabite solato, kalčke, papriko, sveže kumare in zelišča, npr. baziliko, peteršilj, ki bodo naredila obrok še bolj okusen. Paradižnike je bolje uživati ločeno, saj v sendviču hitro razmočijo kruh. Namesto salam, ki so običajno zelo slane, raje popecite npr. piščančje prsi.


Prigrizki: narežite različno sadje in zelenjavo in s tem nadomestite nezdrave prigrizke. Tudi otroci bodo veseli pisanih zalogajčkov. Lahko jih kombinirate tudi s sirom in oreški. Dobre kombinacije so npr. hruška+sir, sir+grozdje, lubenica+grozdje, nektarine+ananas. Če pripravljate sadno solato, dodajte svežo meto, meliso ali žajbelj za še več svežine. Kot prigrizek z več energije si privoščite žitno ploščico ali mešanico oreškov in suhega sadja.


Kaj bomo pili na poti?hrana na_poti2

V poletni vročini potrebujemo še več vode kot sicer. Če se tekom poti naveličamo navadne vode, je tukaj še nekaj zdravju prijaznih alternativ.

- limonada: v vodo stisnemo sok limone, dodamo pa lahko tudi sveža zelišča (meta, melisa) ali pa kanček bezgovega sirupa

- domači sok: iz poljubnega sadja naredimo sadni pire, tako, da sadje bodisi pretlačimo skozi cedilo ali pa ga zmiksamo. Dodamo vodo in malo limoninega soka, da sadje ne potemni. Če imamo sokovnik, lahko iztisnemo tudi sokove različnega sadja in zelenjave.

- domači ledeni čaj: hladni čaji so izjemno osvežilni. Dodamo jim lahko tudi različne sadne sokove in zelišča. Za ledeni čaj se dobro obnese rooibos ali pa šipek, tudi razni sadni čaji so primerni. Če pripravljamo zeliščni čaj, vanj dodajmo malo limoninega soka, sicer bo s časom potemnel in bo manj privlačen za pitje. Za slajenje lahko v zmernih količinah uporabimo med.


Kako ohranimo pijače hladne dlje časa?

Najbolje je sicer, če imamo pri roki hladilno skrinjo, ki bo živila najdlje ohranila primerne temperature. Pijače lahko nalijemo tudi v termovke in zraven dodamo nekaj kock ledu, kar bo pijačo ohranjalo hladno kar nekaj ur. Če nimamo nič od naštetega, lahko pijačo čez noč zamrznemo, med potjo pa se bo počasi tajala in tako ostala hladna dlje časa.

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org