Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb otroci_sadjePrizadevanja staršev, da bi otroci raje pojedli nekaj sadja kot pa kup sladkarij so velika, otroci pa se včasih kar ne dajo prepričati. Poglejmo kateri način se je izkazal kot najbolj učinkovit.

 

Cel sadež je za otroke nepraktičen

Na podlagi intervjujev otrok v osnovnih šolah so prišli do ugotovitev, zakaj učenci ne marajo jesti sadja. Mlajši imajo težave, saj morda nosijo zobni aparat, ali jim kakšen mlečni zob že manjka ali je tik pred tem, da bo izpadel. Starejša dekleta pravijo, da jim je neprijetno uživati cel sadež pred ostalimi.


Kakšno sadje ponuditi otrokomotroci sadje1

V osmih osnovnih šolah so razdelili rezalnike za sadje, kjer so jih tudi naučili, kako jih uporabljati. Z rezalniki so lahko v nekaj sekundah razdelili jabolka na 6 kosov. Rezultati so bili zelo zanimivi, saj se je že na začetku prodaja sadja v šolski kuhinji povečala za več kot polovico, če je bilo sadje narezano.

Za bolj zanesljive rezultate so v raziskavo vključili še 6 srednjih šol. Za več kot polovico se je povečala prodaja jabolk, kjer so imeli rezalnike sadja. Še bolj pa se je povečal tudi odstotek tistih, ki so pojedli več kot polovico jabolk. Z uporabo rezalnikov sadja bi tako lahko povečali uživanje sadja in zmanjšali njegov odpadek.


Sadje ponudimo narezano

Glede na rezultate bi lahko rekli, da so celi sadeži za otroke nepraktični, zato jim raje ponudimo narezano sadje. Mlajšim otrokom lahko na krožniku sestavimo zanimive barvne kombinacije ali oblike in tako povečamo možnosti, da bodo otroci z veseljem posegli po sadju.

 

 

 

Vir:

Wansink, B., Just, D.R., Hanks, A.S. & Smith, L.E. Pre-Sliced Fruit in School Cafeterias: Children's Selection and Intake. American Journal of Preventative Medicine, 2013

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org