Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb probiotiki_kariesKaries je infekcijska bolezen trdih zobnih tkiv, ki jo povzročajo štirje med seboj odvisni dejavniki: sladkor, dovzetno zobno tkivo, prisotnost ustnih bakterij v zobnem plaku (predvsem Streptococcus mutans) in čas. Znanstveniki razvijajo prehrambene izdelke s probiotično aktivnostjo, ki lahko zmanjšajo prisotnost teh bakterij.
 


Nastanek kariesa

Karies torej nastane zaradi več vzrokov, hrana pa ima pri tem najpomembnejšo vlogo. Sistemsko namreč prehrana že v otroštvu vpliva na razvoj organskega matriksa zob. Pri lokalnem vplivu pa zaradi kisline, ki jo proizvajajo bakterije iz zaužite hrane, pade pH vrednost plaka pod kritično vrednost, zaradi česar pride do demineralizacije trdega zobnega tkiva.

Izkaže se, da je bolj kot količina zaužite kariogene hrane (živila in pijače s sladkorjem, lepljiva živila ipd.), pomembna pogostost uživanja takih živil. Poleg tega je večja verjetnost, da se izognemo negativnim učinkom sladkorja, če bomo takšna živila uživali znotraj obroka, torej skupaj z drugimi živili, kot če po samih sladkih prigrizkih posegamo izven obrokov.


Probiotiki v preprečevanju kariesa

Probiotične bakterije iz rodu bifidobakterij in laktobacilov naj bi, sodeč po opravljenih raziskavah, imele probiotiki karies1Foto: Master isolated imageszaviralni učinek na bakterije Streptococcus mutans v slini. Dosedanje raziskave so vključevale različne probiotične izdelke, med drugim različne vrste jogurtov in tudi sladoled. V poskusih so vrste Bifidobacterium lactis in Lactobacillus acidophilus nadomestile streptokoke v slini, s čimer se verjetno lahko zmanjša tudi prisotnost kisline oziroma njenih negativnih učinkov na zobno tkivo.


Probiotiki in zdravje

Že dolgo poznamo številne ugodne učinke probiotičnih živil na naš organizem. Lahko nam pomagajo pri vzdrževanju optimalne črevesne flore in preprečevanju vsakdanjih prebavnih težav (npr. diareja ali zaprtost). Poleg tega ugodno vplivajo tudi pri določenih vrstah medikamentnega zdravljenja, pri infekcijah, ranah ter tudi preventivno za raka debelega črevesa. Če z uživanjem probiotikov lahko pripomoremo tudi k zmanjšanju tveganja za karies, toliko bolje.

Znanstveniki razvijajo celo probiotični sladoled, vendar, da bi v namen preprečevanja kariesa uživali zgolj probiotični sladoled, je vprašljivo stališče. Smernice zdravega prehranjevanja namreč pravijo, da naj bodo sladoled in podobna živila na našem jedilniku le redka poslastica, saj so ta lahko bogat vir sladkorja in maščob ali pa umetnih dodatkov. Boljša izbira je uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, predvsem tistih, ki vsebujejo kulture mlečnokislinskih bakterij iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium.

Naše zdravstvene težave so praviloma posledica več različnih dejavnikov, zato moramo z vidika npr. zdravja naših zob popaziti tudi, da ne uživamo prepogosto kariogenih živil. Če že, pa vsaj poskrbimo, da se ta v naših ustih zadržijo čim manj časa in da skrbimo za redno ustno higieno. Obroki naj bodo po sestavi pestri, pri čemer vključimo tudi kariostatične sestavine, ki zavirajo karies (beljakovine, kazein, vitamini), zelenjavo in sadje ter vlaknino, zadnje zaužito živilo v obroku pa naj bo čim manj kariogeno.

 

 

Viri:

Artnik B. 2010. Prehranski dejavniki tveganja za nastanek bolezni zob in ustne votline. V: Hlastan-Ribič C. (ur.). Cvahtetovi dnevi javnega zdravja 2010, Ljubljana, oktober 2010. Zdrava prehrana in javno zdravje : zbornik prispevkov. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Katedra za javno zdravje.

Cildir S.K., Germec D., Sandalli N., Ozdemir F.I., Arun T., Twetman S., Caglar E. 2009. Reduction of salivary mutans streptococci in orthodontic patients during daily consumption of yoghurt containing probiotic bacteria. Eur J Ort, 31(4):407-11.

Singh R.P., Damle S.G., Chawla A. 2011. Salivary mutans streptococci and lactobacilli modulations in young children on consumption of probiotic ice-cream containing Bifidobacterium lactis Bb12 and Lactobacillus acidophilus La5. Informa Healthcare, 69(6), p389-394.

Slike: freedigitalphotos.net

 

Pripravila: Lidija Vertnik, univ. dipl. inž. živil. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org