Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb porokaPoroki sledi življenje v dvoje, ki smo ga z veseljem pričakovali. Različne navade se zlijejo v enotne. Spremenijo se tudi prehranjevalne navade. Govori se, da se po poroki povečajo kilogrami. Pa je temu res tako? Raziskava, opisana v Public Health Nutrition, je to prepričanje potrdila.
 


Priprave na poroko potekajo kar nekaj časa, saj je potrebno organizirati veliko različnih stvari. Kar naenkrat je tu dan, na katerega smo se toliko časa pripravljali - poroka, eden izmed najpomembnejših dogodkov v našem življenju. Dan mine kot bi trenil in že sta mladoporočenca v zakonskem stanu. Nič več ni potrebno skrbeti za potek poročnega dne. Čas je za skupno življenje.

Med navadami je pomembno tudi prehranjevanje. Pravijo, da je navada železna srajca, pa vendar je v skupnem življenju navade potrebno prilagoditi. Glede na to, da se temelji ravno postavljajo, je to dober čas, da se odločimo za zdravo prehrano, ki bo postala redna spremljevalka. Torej, kako bomo izbrali?


Na kratko o raziskavi

V raziskavi so poskušali ugotoviti povezavo med spremembo telesne teže mladoporočencev ter vrsto prehrane. Podatke so zbirali s pomočjo intervjuja na domu, kjer so ločeno intervjujali moža in ženo. Preiskovanci so bili mlajši od 35 let in poročeni manj kot leto dni.

Vrsto prehrane so razdelili v 4 skupine: zelenjava, sladko in mastno, stročnice ter meso (perutnina, govedina in ovčetina).


Kilogrami po porokiporoka1freedigitalphotos.net

Rezultati raziskave so bili zelo zanimivi, saj so pokazali, da so se po poroki zredili tako moški kot tudi ženske. Moškim se je telesna teža v povprečju povečala za 2,2 kg, ženskam pa za 1,6 kg. Na žalost pa se je povečala tudi pogostost debelosti in prekomerne teže pri moških in to za skoraj 10 %.


Prehrana in telesna teža

Raziskovali so vpliv vrste prehrane na spremembo teže. Prehrana z veliko mesa, sadja in žiti je vplivala na zmanjšanje teže pri obeh spolih v primerjavi s tistimi, ki so tako prehrano uživali v nizkih količinah.

Rezultati so pokazali, da se je moškim, ki so uživali veliko sladkarij in maščob, očitno povečala telesna teža v primerjavi s tistimi, ki so tako prehrano uživali v nizkih količinah. Preiskovanci, ki so uživali veliko omenjene prehrane, so bili slabše izobraženi, kot tisti, ki so jo uživali v nizkih količinah. Tako bi mogoče lahko sklepali, da se visoko izobraženi ljudje tudi bolj zdravo prehranjujejo.

Preiskovanci, ki so uživali veliko mesa, sadja in žit ter malo sladkarij in maščob, so imeli višji vnos prehranske vlaknine, kalcija, železa in cinka v primerjavi s tistimi, ki so uživali malo mesa, sadja in žit ter veliko sladkarij in maščob.


Začetek skupne poti

S poroko se dve poti združita v eno. Naj v množici vseh novosti ne pozabimo na gibanje in prehrano, ki nas bo bogatila s koristnimi snovmi za naše telo in počutje.

 

 

 

Vir:

Zhang Y., Tan H., Dai X., Huang H., He G. 2011. Dietary patterns are associated with weight gain in newlyweds: findings from a cross-sectional study in Shanghai, China. Public Health Nutrition, 15, 5: 876-884

Slike: freedigitalphotos.net

 

Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org