Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept


thumb dietne_pijace1Na trgovskih policah zasledimo brezalkoholne pijače z visoko energijsko vrednostjo, najdemo pa tudi dietne brezalkoholne pijače s sladili, ki imajo nižjo vsebnost kalorij. V nedavni raziskavi so poskušali oceniti, kako uživanje različnih brezalkoholnih pijač vpliva na naše zdravje.
 

Zdravstvene posledice pogostega uživanja sladkanih brezalkoholnih pijač, kot so debelost, občutljivost na inzulin, visok krvni tlak, lahko pripišemo visokemu deležu kalorij in glikemični obremenitvi takšnih živil. Tudi dodana sladila, kot je na primer visoko fruktozni koruzni sirup, lahko povečajo tveganje za žilne bolezni, saj so povezana z ravnijo sečne kisline in triacilglicerolov v krvi.

Na trgu so že dolgo prisotne dietne brezalkoholne pijače z umetnimi sladili, ki so pogosto zaradi manjše vsebnosti kalorij v tem smislu veljale kot bolj zdrava izbira. Načini, po katerih dietne brezalkoholne pijače vplivajo na žilne bolezni, so manj poznani. Vendar nedavne raziskave kažejo, da je uživanje dietnih brezalkoholnih pijač lahko negativno povezano z zdravjem. Omeniti velja tudi diabetes tipa 2, dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.


Cilj raziskavedietne pijace2freedigitalphotos.net

V raziskavi so poskušali določiti povezavo med vnosom dietnih in navadnih brezalkoholnih pijač ter tveganjem za kap, miokardni infarkt ter žilno smrt. Podatke so zbirali 10 let.


Rezultati raziskave

Preiskovanci, ki so dnevno uživali dietne brezalkoholne pijače, so v splošnem imeli višji krvni sladkor kot tisti, ki so jih uživali le občasno, kar je zanimivo, saj bi morda pričakovali, da bo zaradi manjšega vnosa sladkorja vrednost krvnega sladkorja nižja. Pogosto uživanje dietnih brezalkoholnih pijač je bilo povezano tudi z nekdanjimi kadilci, zvišanim krvnim tlakom ter nizkimi vrednostmi HDL. Opazili so, da so imeli preiskovanci povečano količino trigliceridov in obseg pasu ter indeks telesne mase. Zasledili so tudi povezavo med dnevnim uživanjem dietnih brezalkoholnih pijač ter periferno vaskularno boleznijo in metabolnim sindromom.

Preiskovanci, ki so dnevno uživali navadne brezalkoholne pijače, so v splošnem užili več ogljikovih hidratov kot tisti, ki so jih uživali le občasno, vendar je bil pri njih vseeno manj razširjen pojav sladkorne bolezni in prevelikih količin holesterola v krvi. Kadilci so pogosteje uživali običajne, sladkane brezalkoholne pijače.

V raziskavi sicer niso zabeležili, katere znamke brezalkoholnih pijač so bile uporabljene. Le-te vsebujejo namreč različna sladila in druge dodatke, kar bi lahko bil pomemben podatek v raziskavi.


Za konec

Raziskava kaže, da naj bi dnevno uživanje dietnih brezalkoholnih pijač z raznimi sladili vplivalo na povečano tveganje za žilne bolezni, kjlub temu, da takšne pijače sladkorja večinoma ne vsebujejo. Preden se podajo zaključki o uporabi dietnih brezalkoholnih pijač namesto sladkanih, so potrebne še nadaljne študije, ki bi razkrile natančnejši vpliv delovanja takšnih pijač na organizem.

 

 

 

Vir:

Gardener H., Rundek T., Markert M., Wright C. B., Elkind M. S. V., Sacco R. L. 2012. Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of Vascular Events in the Northern Manhattan Study. Society of General Internal Medicine

Slike: foter.com, freedigitalphotos.net 

 

 

Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org