Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb rozine_za_znizevanje_krvnega_tlakaZnanstveniki so ugotovili, da lahko rozine vplivajo na zmanjšanje krvnega tlaka. Pozitivne učinke naj bi imelo redno uživanje rozin trikrat dnevno. Rozine so tudi sicer dobra izbira za zdrav prigrizek.
 

Kaj pomeni zvišan krvni tlak (hipertenzija)

Krvni tlak je tlak krvi v žilah. Pod izrazom krvni tlak razumemo tlak v arterijah. Poznamo sistolični (tlak, ko srce potisne kri po žili) in diastolični krvni tlak (tlak, ko srce počiva).

Hipertenzija ali visok krvni tlak je bolezen, pri kateri je trajno povišan krvni tlak v arterijah. Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroči okvare ožilja, srčno odpoved, srčno-mišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO – world health organization) je za hipertenzijo postavila naslednje kriterije: če po 3 merjenjih v roku 1-3 tednov, sistolični krvni tlak znaša 140 mmHg, diastolični pa 90 mmHg ali več, je to hipertenzija.

 

Kaj so študije razkrile o rozinah in zniževanju krvnega tlakarozine za_zniževanje_krvnega_tlaka

Pozitivne učinke rozin na zdravje srca in ožilja, so raziskovali tudi z znanstvenega vidika. Študija je vključevala 46 moških in žensk s hipertenzijo (povišan krvni tlak). Primerjali so učinke uživanja rozin ter učinke uživanja ostalih vrst prigrizkov na krvni tlak. Polovica naključno izbranih udeležencev je uživala rozine, polovica pa komercialno pakirane prigrizke kot je npr. suho sadje ipd. Udeleženci so uživali kalorično enakovredne porcije prigrizkov trikrat na dan v obdobju 12 tednov.

Študija je potrdila, da lahko redno uživanje rozin (3-krat na dan) za razliko od drugih prigrizkov, pomembno zniža krvni tlak. V omenjeni raziskavi so tako za razliko od ostalih prigrizkov, pri uživanju rozin po 4, 8 in 12 tednih, zabeležili učinkovito zmanjšanje sistoličnega krvnega tlaka za 4,8-7,2 % oz. za 6,0-10,2 mmHg. Diastolični krvni tlak pa se je vsem udeleženim v raziskavi zmanjšal za 2,4-5,2 mmHg.

Nasprotno, predpakirani prigrizki, vključno s krekerji in piškoti, pri nobenem udeležencu niso pomembno zmanjšali sistoličnega oz. diastoličnega krvnega tlaka.


Zakaj prav rozine znižujejo krvni tlak

Rozine so že v osnovi bogate z kalijem, vsebujejo tudi vlaknine, polifenole, fenolne kisline, tanine in antioksidante. Kalij dokazano zmanjšuje krvni tlak, vlaknine pa vzdržujejo togost oz. upogljivost krvnih žil, kar je možna razlaga o učinku rozin na zmanjšanje krvnega tlaka. Omenjena študija je tudi ena od številnih, ki potrjuje, da imajo naravna živila za razliko od procesirane hrane, pozitivne učinke na zdravje.


Priporočila glede uživanja rozin

Rezultati raziskave so pripomogli tudi pri določanju trenutnih priporočil glede uživanja rozin. 60 rozin (približno ena pest) vsebuje 1 g vlaknin in 212 mg kalija, kar ustreza priporočilom DASH diete (Dietary Approaches to Stop Hypertension). DASH dieta predstavlja način prehranjevanja, ki je namenjen osebam s povišanim krvnim tlakom s ciljem preprečevanja in kontrole hipertenzije.

 

 

 

Vir:

http://www.sciencedaily.com

Slike: freedigitalphotos.net, foter.com 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh., Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org