Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb hrana_vpliva_na_razpolozenjeHrana ni le sredstvo, s katerim se nasitimo in si napolnimo zaloge energije. Kar jemo, ima lahko pomemben vpliv tudi na naše psihofizično počutje, so ugotovili znanstveniki.

 

Znanstveniki so raziskovali razmerje med vnosom različnih živil in čustvi. 281 oseb je pisalo prehranski dnevnik 21 dni, hkrati pa so vsak večer spremljali njihovo počutje.

 

Rezultati so pokazali močno zvezo med zaužito hrano in razpoloženjem.hrana vpliva_na_razpolozenje1


Udeleženci raziskave so navajali prijetno počutje, srečo in energičnost v dneh, ko so zaužili več sadja in zelenjave.

Znanstveniki so ugotovili, da se učinek zaužitega sadja in zelenjave na počutje pokaže že naslednji dan od dne, ko smo zaužili veliko tovrstne hrane.


Koliko sadja in zelenjave moramo dnevno zaužiti, da opazimo izboljšanje počutja?

Običajno se priporoča 5 obrokov sadja in zelenjave na dan. Ugotovili so, da bi morali za opazen učinek na psihično počutje ljudje zaužiti približno 7-8 obrokov sadja in zelenjave na dan. Pri tem upoštevajmo, da en obrok pomeni približno pol skodelice oziroma približno 80g. Rezultati raziskave kažejo, da torej obstaja povezava med zaužito hrano in počutjem, zato so smiselne tudi nadaljne in bolj poglobljene raziskave, da bomo to področje bolje razumeli.

 

 

 

Viri:

http://www.sciencedaily.com

slike: freedigitalphotos.net 

 

 

 

Pripravila: Katarina Škrabanja

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org