Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb rak_debelostRaziskovalci so odkrili povezavo med debelostjo in rakom. Bolj debeli ljudje naj bi bili namreč bolj dovzetni za različne vrste raka. Povezava naj bi se skrivala tudi v procesih, ki potekajo v črevesju.

 

Debelost v razvitem svetu narašča, spremlja pa jo cela vrsta zdravstvenih težav, vključno s sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Veliko število raziskav je že povezalo debelost z večjim tveganjem za raka, mehanizem, ki stoji za to povezavo pa še ni povsem razjasnjen.


Zanimiva je ugotovitev, da naj bi bila pri ljudeh s prekomerno telesno težo, ki imajo visok prehranski vnos maščob, mikrobna združba v prebavnem traktu spremenjena. Prebavni rak debelost1trakt torej lahko naseljujejo druge bakterije kot pri normalnih ljudeh. Bakterije, ki naseljujejo prebavni trakt debelih ljudi pri presnovi lahko sproščajo snovi, ki sprožijo vnetni odziv. Vnetni procesi, ki so povezani z debelostjo pa lahko vplivajo na nastanek raka na jetrih, so ugotovili.


Opisan mehanizem je povezan s presnovo žolčnih kislin, ki jih razgrajujejo tudi nekatere bakterije v našem črevesju. Žolčne kisline so del žolča, ki ga naše telo proizvaja za lažjo razgradnjo maščob pri prebavi. Žolč sicer delno izločimo z blatom, vseeno pa nekatere njegove sestavine s pridom lahko uporabljajo tudi bakterije v črevesju. Bolj mastno hrano kot jemo, več žolča se mora izločiti. Določene bakterije naj bi pri presnovi žolčnih kislin sproščale nekatere snovi, ki lahko vplivajo na nastanek raka na jetrih.


Debelost je kompleksno stanje v telesu, ki prinaša mnogo nevšečnosti in zdravstvenih težav, zato pazimo na svoje prehranjevalne navade in se dovolj gibajmo ter tako vzdržujmo zdravo telesno težo.

 

 

 

Vir:

Shin Yoshimoto, Tze Mun Loo, Koji Atarashi, Hiroaki Kanda, Seidai Sato, Seiichi Oyadomari, Yoichiro Iwakura, Kenshiro Oshima, Hidetoshi Morita, Masahisa Hattori, Kenya Honda, Yuichi Ishikawa, Eiji Hara & Naoko Ohtani: Obesity-induced gut microbial metabolite promotes liver cancer through senescence secretome. 2013. Nature 499, 97–101

Slike: freedigitalphotos.netPripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org