Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb tv_prigrizkiDa, obstajajo tudi zdravi prigrizki, ki si jih lahko brez slabe vesti privoščite med poležavanjem na kavču in gledanjem vaše najljubše serije.

 

 

1. Artičoka. Imajo izredno okusno meso, cela artičoka pa vsebuje le okoli 50 kcal! Kupite svežo in jo skuhajte v vreli vodi, tako, da bo do 1/3 artičoke segala voda. Kuha se približno 20 minut v pokritem loncu. Kuhano uživamo tako, da z nje lupimo liste in pojemo spodnji, mehek del lista.

 


2. Pečena buča. Oranžno bučo narežite na približno 1 cm debele palčke kot za pomfri. Na pekač položite papir za peko in nanj stresite narezano bučo. Posujte z zelišči kottv prigrizek1 so timijan, origano, majaron, rahlo posolite in popoprajte ter pokapljajte z oljčnim oljem. Pecite približno 15 – 20 minut na 180 stopinjah. Na ta način se da odlično pripraviti tudi rdečo peso. Zelenjavo lahko tudi narežete na tanko kot čips in ga ravno tako spečete.


3. Pokovka. Kar je v resnici nezdravega pri pokovki, sta dodana sol in maščoba. Če jo pripravite brez teh dveh sestavin gre v resnici za precej zdrav prigrizek. Namesto soli in masla lahko dodate poljubne začimbe, ki bodo naredile pokovko še zanimivejšo – kari, mleto rdečo papriko, kajenski poper, ...


4. Zelenjava in sadje. Poskusite narezati surove korenčke na tanke paličice! Uporabite lahko tudi stebelno zeleno, papriko, surovo rdečo peso ali repo in presenečeni boste nad okusi, ki jih do sedaj morda niti niste poznali. Še bolje je, če med seboj kombinirate sadje in zelenjavo – na primer stebelno zeleno z jabolkom, rdečo peso s hruško , ali pa poskusite kakšno čisto svojo kombinacijo. Tudi sadje bo za uživanje precej bolj privlačno narezano, sploh za otroke.


5. Omake za pomakanje. Kupljene omake običajno vsebujejo ogromno maščobe in imajo zato precej visoko energijsko vrednost, sploh, če vanje pomakamo čips in podobne prigrizke. Za bolj zdravo različico poskusite z omako iz avokada, čebule in limoninega soka ali nasekljanega paradižnika, koriandra in jogurta ali pa lahke skute in zelišč. Namesto čipsa lahko v omako pomakate prigrizke iz prejšnje točke – papriko, korenje in ostalo trdo surovo zelenjavo.

 

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org