Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb kajenjeKajenje je škodljivo za zdravje in kar nekaj časa traja, da se telo povrne v tako stanje kot je telo nekadilca, če sploh. Nekatere snovi pa lahko pripomorejo k hitrejšemu okravanju po prenehanju kajenja.

 

 

 

Vitamin E

V raziskavi so ugotavljali, kakšen je vpliv vitamin E na delovanje žil bivših kadilcev. Uporabili so gama-tokoferol, katerega težko dobimo iz nizkokaloričnih živil. Njegov vir so namreč olja, predvsem tista z več nenasičenimi maščobnimi kislinami - sojino, repično in nekatera druga rastlinska olja ter oreščki - pistacije, ameriški in indijski orehi ter arašidi.


Delovanje žilkajenje1

Delovanje žil ocenimo glede na to, kako so se arterije sposobne širiti in raztezati ob večji količini krvi. V raziskavi so s pomočjo ultrazvoka slikali arterijo nadlaketi in preko slik ocenili delovanje žil. Primerno so se odzvale tiste žile, ki so se dovolj raztegnile in razširile ob povečanem toku krvi. Ljudje, ki kadijo že dolgo časa naj bi imeli slabo napetost v žilah, kar poslabša raztezanje le-teh.


Vitamin E lahko pomaga k hitrejšemu okrevanju žil

V tej kratki raziskavi je sodelovalo 30 kadilcev, ki so sicer vsakodnevno pokadili vsaj polovico paketka cigaret. Ko so s kajenjem prenehali za en teden, se je po sedmih dneh pokazalo izboljšanje delovanja žil. Rezultati so bili boljši, če so obenem uživali tudi gama-tokoferol. Predhodne raziskave kažejo, da vsak odstotek izboljšanja delovanja žil pomeni kar 13 % manjše tveganje za razvoj bolezni srca kasneje v življenju.

Tisti, ki so prejeli tudi dodatek gama-tokoferola, so poleg boljšega delovanja žil imeli tudi nižje koncentracije dveh proteinov v krvi, ki ju povezujemo z vnetjem. To nekateri razlagajo s tem, da gama-tokoferol preko zmanjšanja vnetja vsaj delno izboljšal delovanje žil.


Kajenju se vseeno izognimo

Zavedati se je potrebno, da je potrebnih veliko let, da se tveganje za srčno žilne bolezni nekdanjega kadilca zmanjša na raven nekadilca. Kljub temu, da naj bi vitamin E pomagal kadilcem, ki so prekinili s kajenjem, k hitrejšemu okrevanju delovanja njihovih žil, je kajenje škodljivo zdravju in se mu zato raje izognimo.

 

 

 

Vir:

Ohio State University (2013, April 23). Quit smoking? Vitamin E may give extra boost to heart health. ScienceDaily. Retrieved April 30

Slike: freedigitalphotos.net 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org