Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb liposukcijaZačelo se je nekje v letu 1974, dandanes pa v Združenih državah Amerike opravijo več kot 450 tisoč liposukcij letno. Poraja se vprašanje, kako je z maščobo po daljšem času? 
 

Marsikomu je neprijetno ob pogledu na pridobljene kilograme in izbira način, kako zmanjšati maščobne obloge. Nekateri se odločijo tudi za liposukcijo. To je postopek, s katerim odstranijo določeno količino maščobe v telesu. S tem naj bi izboljšali njegovo obliko. 


Preučevanje učinkov liposukcijeliposukcija1freedigitalphotos.net

Raziskavo so opravili na univerzi v Koloradu. Je prvi naključno nadzorovan poskus preučevanja liposukcije pri ljudeh. Izvedba je bila zapletena, saj se maščobo meri natančno z dragimi napravami, ki zahtevajo veliko sredstev in delovne sile. Vključenih je bilo 32 žensk, starih med 35 in 37 let. Razdelili so jih v dve skupini. V eni skupini so opravili liposukcijo, medtem ko je v drugi niso. Meritve, s katerimi so določili količine maščobe, so opravili po šestih tednih, pol leta in enemu letu.


Ali se maščoba, odstranjena z liposukcijo, vrne?

V raziskavi so ugotavljali, kaj se zgodi z maščobo po opravljeni liposukciji. Zanimivo je namreč vedeti, kako trajne so izgube maščobe. Raziskovalci revije Obesity, v kateri je bila raziskava predstavljena, nad rezultati niso presenečeni. Ti so pokazali, da se v letu dni maščoba vrne nazaj, prav tako se, če nadaljujemo z nezdravim načinom življenja, povrne izgubljena telesna teža. Podatki nekaterih raziskav, opravljenih na živalih, kažejo, da se po kirurški odstranitvi maščobe, le-ta pojavi tudi na drugih delih telesa. Maščoba se najbolj povrne na zgornji del trebuha. Nadalje se nalaga okoli ram in tricepsev v roki.

Nivo telesne maščobe je torej v tesni povezavi z mehanizmi, ki še niso raziskani. Možgani naj bi se na nek način privadili na določeno količino maščobe v telesu ter se odzvali tako, da jo regulirajo. Zato je preprečevanje debelosti zelo pomembno.

Hernandez, vodja raziskave, pravi, da smisel liposukcije ni v izgubi telesne teže. Tisti, ki se odločijo zanjo, si želijo izboljšati obliko telesa. Kljub temu, da se maščoba povrne, naj bi lepotni popravki ostali. Tako so z rezultati zadovoljni.

Za lepo postavo je torej najbolj poskrbeti s primerno prehrano in športom. Tako pred liposukcijo raje pomislimo, če smo sami na zdrav način naredili dovolj, da bi se znebili odvečnih maščobnih zalog.

 

 

 

Vir:

T. L. Hernandez, J. M. Kittelson, C. K. Law, L. L. Ketch, N. R. Stob, R. C. Lindstrom, A. Scherzinger, E. R. Stamm, R. H. Eckel. 2011. Fat Redistribution Following Suction Lipectomy: Defense of Body Fat and Patterns of Restoration. Obesity

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org