Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zda_transZa trans maščobe je že od nekdaj znano, da škodljivo učinkujejo na zdravje. Raziskave dokazujejo škodljivost tudi delno hidrogeniranih olj, ki so vir trans maščob, ter se pogosto uporabljajo pri proizvodnji živil.
 

 Eden glavnih virov škodljivih trans maščob v živilih so delno hidrogenirana olja, ki se uporabljajo predvsem pri izdelavi slaščic, krekerjev in ostalih pekovskih izdelkov, kjer se uporabljajo kot maščoba za izdelavo teh izdelkov. Hidrogenirana olja se pridobivajo s posebnim postopkom obdelave (hidrogenacija) olj in sicer z namenom izboljšanja obstojnosti, kar omogoča njihovo široko uporabo v živilski industriji. Takšen način obdelave olj povzroči spremembe v kemijski strukturi, pri čemer nastanejo trans maščobe.

Na zahtevo ameriškega vladnega urada za živila in zdravila (FDA) je od leta 2006 potrebno označevanje vsebnosti trans maščob na deklaraciji živil, ki jih vsebujejo.
zda trans1freedigitalphotos.netRaziskave so že takrat pokazale škodljive učinke trans maščob na zdravje. Najnovejše raziskave FDA pa so pokazale škodljive učinke na zdravje tudi delno hidrogeniranih olj, ki so vir trans maščob v živilih. Na osnovi tega je FDA podal strokovno mnenje za javnost v katerem trdi, da delno hidrogenirana olja niso varna za zdravje ter predlaga umik statusa GRAS, ki označuje snov oz. živilo kot splošno prepoznavno kot varno. FDA zaenkrat nima zadostne znanstvene podlage, da bi potrdil umik statusa GRAS za delno hidrogenirana olja, zato v podanem mnenju za javnost želijo za dokončno potrditev, pridobiti izsledke raziskav drugih strokovnjakov in mnenja predstavnikov živilske industrije ter potrošnikov.

V primeru potrditve škodljivosti delno hidrogeniranih olj za zdravje ter umika statusa GRAS, živilska industrija ne bo smela prodajati niti delno hidrogeniranih olj kot tudi ne živil, katerim so le ta dodana kot sestavina. Poleg tega bodo proizvajalci živil primorani nadomestiti takšne maščobe z drugimi varnimi sestavinami. Težavo pri tem predstavljajo visoki stroški, kar se bo pokazalo tudi na ceni samih živil. Takšna živila bodo dražja ter težje dostopna povprečnemu potrošniku.

V Sloveniji trenutno vsebnosti trans maščob v živilih ni potrebno navajati na označbi, delno hidrogenirana olja pa se lahko uporabljajo pri proizvodnji živil, njihova vsebnost pa je navedena na označbi izdelka med sestavinami.

 

 

Viri:

U. S. Food and drug administration, 2013. Tentative determination regarding partially hydrogenated oils; request for comments and for scientific data and information. Federal Register, notices: 78 (217); 67169- 67174

http://www.foodsafetymagazine.com

 

 

 

Pripravila: Tea Lišnić dipl. inž. živ. in preh.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org