Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb kiviZaradi sočnosti in osvežilnega okusa ga lahko uporabljamo za izdelavo sokov, kot dodatek sadnim solatam ali pa celo v kombinaciji s perutnino. Vsebuje več vitamina C kot limona, zmanjšuje simptome astme in krepi imunski sistem ter nas varuje pred prehladom.

Od kod izvira kivi

Kivi sodi v skupino sadežev vrste aktinidija. Izvira iz severne Kitajske, od koder se je v dvajsetem stoletju najprej razširil na Novo Zelandijo, nato pa še v Evropo in Ameriko. Prvotno ime tega sadeža je bilo »kitajska kosmulja«, s prihodom na Novo Zelandijo pa mu je bilo dodeljeno tržno ime »Kivi«. Kiwi je novozelandska avtohtona ptica katere barva perja spominja na barvo sadeža. Danes se v svetu največ kivija proizvede v Italiji, sledijo ji še Nova Zelandija, Čile, Japonska.


Vrste kivija

Kiviji se v splošnem delijo na zeleno in zlato vrsto. Zelena vrsta kivijev ima zeleno-rjavo lupino poraslo z dlačicami, meso zelene barve z drobnimi črnimi semeni. Okus plodov je sladko kisel in osvežujoč.
Zlata vrsta kivija je na Novi Zelandiji razvita iz zelene vrste za tržne potrebe. Za razliko od zelene vrste ima zlati kivi gladek, bronast olupek, ki je manj kosmat, tako da ga lahko pojemo skupaj z olupkom. Meso je rumene barve okus pa je bolj sladek ter tropski.
V Sloveniji se goji samo zelena vrsta kivija sorte Hayward in Bruno predvsem na primorskem in v Vipavski dolini.
 

Hranilna vrednost

Kivi ima več C vitamina kot limona, več cinka kot jabolko, ter približno enako kalija kot banane, ki slovijo po visoki vsebnosti tega minerala. Poleg tega je tudi bogat vir vitamina E.

Tabela prikazuje posamezne vrednosti na 100 g kivija.kivi1Foto: Grant Cochrane

 Energijska vrednost   61 kcal 
 Ogljikovi hidrati  9 g
 Maščobe  0,52 g
 Kalij  312 mg
 Cink  0,14 mg 
 Vitamin E  92,7 mg
 Vitamin C  92,7 mg

 

Vsebuje tudi veliko klorofila, kar je drugače značilno za zelenjavo. Ta posebnost ga loči od ostalih sadežev. Klorofil dodatno prispeva h skupnemu antioksidantivnem učinku ter ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami.
Poleg oksidativnih učinkov kivi omiljuje tudi simptome respiratornih bolezni, predvsem astme. Študija, narejena v Italiji na otrocih je pokazala, da otroci, ki so uživali pet do sedem obrokov citrusov in kivija na teden, so kazali za 25 do 44% manj simptomov astme kot otroci, ki so uživali sadje enkrat na teden.
Kivi vsebuje tudi barvila ksantofile med katerimi je posebej pomemben lutein. Lutein se naravno nahaja v mrežnici očesa, katera ima vlogo sprejemanja slike iz okolja. Zaradi vsebnosti luteina kivi pomaga ohraniti vid ter preprečuje starostno degeneracijo mrežnice, ki je glavni vzrok za oslabitev vida pri starejših ljudeh.

Hranilne snovi sadeža dosežejo svojo maksimalno vrednost ter razvijejo polno aromo in okus v obdobju naravnega zorenja. Sezona rasti kivija je od novembra do aprila. V tem obdobju je tudi priporočeno njegovo uživanje.


Shranjevanje kivija

Kivi je zrel, ko je mehek na dotik in se lupina na pritisk rahlo vdre. Za hitrejše zorenje ga lahko hranimo skupaj z jabolki, bananami ali hruškami v temi in na sobni temperaturi. Omenjeno sadje v času zorenja izpušča plin etilen, ki spodbuja zorenje.
Med skladiščenjem so izgube hranilne snovi zelo majhne, kar je velika prednost kivija pred ostalimi sadeži. Zaradi tega ga lahko več mesecev skladiščimo na temperaturi od 0°C. Pri dolgotrajnem skladiščenju prehranska kakovost ostane skoraj nespremenjena edino skorja kivija se posuši in zmehča ampak tudi takšen kivi je primeren za uživanje.


Še nekaj zanimivosti

- kivi zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin deluje kot naravno odvajalo ter pomaga pri težavah s prebavo in izločanjem blata predvsem pri starejših ljudeh.

- Surov kivi vsebuje tudi veliko encima aktinidina, ki dodatno lajša prebavo, ker pospešuje razgrajevanje beljakovin. Negativna stran aktidina je, da pri občutljivih ljudeh lahko povzroči alergijo. Posamezniki, kateri so alergični na lateks in ananas so večinoma alergični tudi na kivi.

- nekateri se kivija izogibajo zaradi oteženega lupljenja, namreč koža kivija je tesno vezana na meso. Enostaven način kako zaužiti kivi brez lupljenja, je z uporabo žlice za kar je potrebno, da je kivi dovolj zrel. Kivi prerežemo na polovico ter vsako polovico izdolbemo z žlico.


Puranja solata z kivijem

Okus kivija se zelo dobro prilega piščančjemu in puranjem mesu. Vsebuje encime, ki pomagajo pri mehčanju mesa, zato kivi solato naredi bolj sočno in okusno.
Puranje meso zrežemo na koščke ter prepražimo na olivnem olju dokler ne dobi zlato rumene barve. Koščke mesa dodamo oprani in narezani zeleni solati ter začinimo z bučnim oljem in začimbami po želji. Kivi zrežemo na tanke rezinice in dodamo mešanici.

Sok iz kivija in kumar
Kumarice in kivi umijemo in damo v sokovnik. Dobimo osvežilno sladko-kislo kombinacijo, ki nas bo odžejala in osvežila.

 

 

Viri:

Krupa T., Latocha P., Liwinska A. 2011. Changes of physicochemical quality, phenolics and vitamin C content in hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrid) during storage. Scientia Horticulturae, 130, 2

Rush E.C., Patel M., Plank L. D., Ferguson L. R. 2002. Kiwifruit promotes laxation in the elderly. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 11, 2

http://faostat.fao.org

http://www.ars.usda.gov

http://www.whfoods.com

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org