Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb kakiZakaj ne bi namesto sladic poskusili kakija? Ta izredno sladek sadež ima poleg sladkega okusa še veliko koristnih sestavin za vaše zdravje.

 

Zgodovina kakijev

Kaki (Diospyros kaki) izvira z gora centralne Kitajske. Na Kitajskem se kaki goji nekaj tisoč let. Tu je bilo razvitih več kot 2000 sort. Kasneje je kaki prišel tudi na Japonsko. Distribucija kakija v države zunaj Azije se je zgodila v zadnjih 150 letih.
 

Kakiji sedaj

V letu 2007 je bila pridelava kakijev na svetu več kot 3,3 milijonov ton. Največ, kar 70 %, ga je pridelala Kitajska, 10 % Koreja in 7 % Japonska. Manjši proizvajalci so Brazilija, Italija, Izrael, Turčija, Nova kaki1sxc.huZelandija, Španija in Čile. V Evropi se pridelava povečuje zaradi boljše sprejemljivosti pri potrošnikih ter značilnosti mediteranskega podnebja, ki omogoča rast večini sort kakijev. Tudi v Sloveniji pridelujemo
kakije. Uvedli so celo praznik kakijev v Strunjanu.
 

Obiranje kakijev

Sadež je lahko rumene, oranžne ali rdeče barve. Ponavadi se ga obere med poznim septembrom in zgodnjim decembrom. Kaki je sladek, vendar ima večina sort trpek okus preden sadeži popolnoma dozorijo. Obstajajo pa tudi sorte, ki so še ob obiranju trpke.
 

Uživanje kakijev

Kaki se ponavadi uživa svež. Ob nakupu pazimo, da ni poškodovan. Dozori lahko pri sobni temperaturi, še hitreje pa, če ga postavimo v bližino jabolk. Zrele sadeže lahko shranjujemo za krajši čas v hladilniku.
 

Vpliv na zdravje

Fenolne spojine z antioksidativnim delovanjem lahko zmanjšajo tveganje kroničnih bolezni z zaščito tkiv pred poškodbami zaradi radikalov. Tanini naj bi imeli anti-mutagensko, anti-karcinogensko in antioksidativno aktivnost. Na Kitajskem so sadeže in liste uporabljali celo ob kašlju, hipertenziji, paralizi, ozeblinah, opeklinah in krvavitvah.
 

Hranilna vrednost kakija/100 g

Energijska vrednost  70 kcal 
Ogljikovi hidrati  18,6 g
 od tega sladkorji  12,5 g 
 od tega vlaknine  3,6 g 
Maščobe  0,2 g 
 od tega nasičene maščobe 0,0 g 
 Beljakovine 0,6 g 

 

Kaki ima visok delež sladkorja, več kot ga je v drugih sadežih – jabolkih, breskvah, hruškah in pomarančah. Je vir kalcija in kalija, vsebuje tudi magnezij in fosfor ter cink, železo, mangan. Bogat je z vitaminom A, vsebuje pa tudi vitamin C. V njem se nahaja prehranska vlaknina ter veliko antioksidantov, kot so askorbinska kislina, karotenoidi, polifenoli in tanini.

Uporaba kakijev je zelo raznolika. Različni recepti ga vključujejo med svoje sestavine. Priprava v naslednjih receptih je enostavna in kratkotrajna. Zakaj ne bi popestril tudi našega jedilnika?
 

Kakijevi čolnički

polovica kakija na osebo * rozine * rastlinska smetana

Kakije operemo ter jim previdno odstranimo peclje in liste. Nato jih razpolovimo. Iz vsake polovice vzamemo nekaj mesa kakija. Pri tem pazimo, da se lupina ne poškoduje. Če kaki vsebuje koščice, jih odstranimo. Pripravimo rozine. Ročno premešamo, da se rozine porazdelijo med sočno meso kakija. Polovice kakijev položimo na krožnike in jih napolnimo s pripravljeno maso. Sladico okrasimo s stepeno rastlinsko smetano.
 

Kakijeva krema

kaki * navadni jogurt * sladkor

Kakije operemo. Nato jim odstranimo peclje in liste. Izdolbemo meso kakija, odstranimo koščice ter ga ročno zmešamo skupaj z navadnim jogurtom. Količina kakijev je odvisna od tega, kako močan okus kakijev si želimo v kremi. Po želji lahko dodamo tudi sladkor. Kremo lahko serviramo v kozarcih kot samostojen osvežilen posladek, sicer pa jo lahko uporabimo tudi kot nadev pri palačinkah.

 Viri:

Bubba M. D., Giordani E., Pippucci L., Cincinelli A., Checchini L., Galvan P. 2009. Changes in tannins, ascorbic acid and sugar content in astrigent persimmons during on-tree growth and ripening and in response to different postharvest treatments. Journal of Food Composition and Analysis, 22

Celik A., Ercisli S. 2008. Persimmon cv. Hachiya (Diospyros kaki Thunb.) fruit: some physical, chemical and nutritional properties. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 59

Gu H.-F., Li C.-M., Xu Y.-j., Hu W.-f., Chen M.-h., Wan Q.-h. 2008. Structural features and antioxidant activity of tannin from persimmon pulp. Food research International, 41

http://nutritiondata.self.com

 


Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org