Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb paprikaPapriko najdemo v različnih barvah od rumene, oranžne, rdeče, zelene barve ter mešanih odtenkov in ravno ta barvitost ima velik pomen v zdravi prehrani. Poleg tega pa paprika kot priloga s svojimi barvami poživi marsikatero jed na krožniku.

 

Paprika in karotenoidi

Karotenoidi so močno obarvani rastlinski pigmenti z antioksidativnim delovanjem. Rdeča paprika vsebuje likopen, ki ji daje intenzivno rdečo barvo hkrati pa je poznan kot zaščita, ki lahko pripomore pred rakavimi obolenji. Paprike vsebujejo tudi betakaroten, katerega telo pretvori v vitamin A, ki je pomemben za dober vid. V oranžni papriki je mogoče najti tudi pigment zeaksantin, ki lahko oko zaščiti pred sivo mreno.


Paprika in vlaknine

Vse barve paprike pa vsebujejo velik odmerek vlaknin, ki pripomorejo k uravnavanju holesterola v krvi, ščitijo debelo črevo pred rakavimi obolenji in izboljšujejo prebavo s povečevanjem volumna blata.


Paprika in imunski sistempaprika1

Ena manjša rdeča, rumena ali oranžna paprika vsebuje približno trikratno količino priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, več kot ga vsebujejo citrusi. S tem telesu pomaga pri dvigovanju odpornosti in imunskega sistema. Poleg vitamina C, paprika vsebuje tudi vitamin B6, folno kislino, rdeča in zelena paprika pa še vitamin E in vitamin K ter od mineralov pa ima največ kalija. Vitamin B6 in folna kislina sta prav tako podpora imunskemu sistemu, vitamin E ima antioksidativen učinek, vitamin K pa pripomore k ohranjanju zdravih kosti. Vsa ta mikrohranila v papriki prispevajo k odličnem hranilnem pomenu te zelenjave.


Povprečna hranilna vrednost v 100 g surove paprike

 Rdeča paprika   Zelena paprika   Rumena paprika 
 Energijska vrednost   31 kcal  20 kcal  27 kcal
 Maščobe  0,3 g  0,2 g  0,2 g
 Beljakovine  1 g  0,9 g  1 g
 Ogljikovi hidrati  6 g  4,6 g  6,3 g
 Prehranske vlaknine  2 g  1,7 g  0,9 g
 Vitamin C  127,7 mg  80,4 mg  185,5 mg
 Kalij  211 mg  175 mg  212 mg
 Vitamin E  1,6 mg  0,4 mg  -
 Niacin  1 g  0,5 mg  0,9 mg
 Vitamin A  157 µg  18 µg  10 µg
 Vitamin B6  0,3 mg  0,2 mg  0,2 mg
 Vitamin K  5 µg  7,4 µg  -

 

Priprava paprike

Zelo okusne so lahko polnjene paprike, pripravljene s tunino-zelenjavnim nadevom. Papriko razpolovimo in očistimo semen v notranjosti. Nadev pripravimo tako, da tuno po želji zmešamo z malo skute in žlico kisle smetane, da dobimo bolj mazav nadev. Temu nadevu pa lahko primešamo nekaj koruze, po želji tudi olive ali pa sušene paradižnike ter na kocke narezan sir-mocarelo. Oba konca paprike nadevamo z nadevom in dobimo okusno malico brez potrebnega kuhanja ali pečenja.

Z dodatkom paprike lahko pripravimo tudi okusno omleto. Narežemo papriko, bučko in jajčevec, posebej pa stepamo jajca, malo popra in sol. V ponvi segrejemo malo kokosovega olja, dodamo narezano papriko in pražimo približno 2 minuti. Dodamo še narezano bučko, jajčevec, sesekljan peteršilj in stepena jajca ter ponev pokrijemo. Ko jajca zakrknejo, omleto obrnemo in pečemo v odkriti ponvi še 2 minuti.

 

 

 

 

Viri:

Hernandez-Ortega M., Ortiz Moreno A., Hernandez-Navarro MD, Chamorro-Cevallos G., Dorantes-Alvarez L., Necoechea-Mondragon H., 2012. Antioxidant, antinociceptive, and antiinflammatory effects of carotenoids extracted from dried pepper (Capsicum annuum L.). J Biomed Biotechnol: 2012:524019.

http://ndb.nal.usda.gov

 

 

 

Pripravila: Saša Rot, univ. dipl. inž., živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org