Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb jajcevciV temno vijoličnem in lesketajočem plodu jajčevcev oziroma melancan se poleg slastne vrtnine skrivajo dobre prehranske lastnosti tega živila. Odlikujejo ga antioksidativne lastnosti poleg tega pa lahko pripomore k zmanjšanju škodljivega učinka mastne hrane, kadar se pregrešite z njo.

 

Jajčevci in antioksidativnost

V jajčevcih so odkrili klorogensko kislino, ki je prevladujoča fenolna komponenta v jajčevcih. Fenolne spojine so poznane kot odlični antioksidanti in zaščitni faktorji proti kopičenju prostih radikalov v telesu. Jajčevci v svoji lupini vsebujejo tudi močan antioksidant nasunin, ki prav tako sodi med flavonoide in daje jajčevcem značilno vijolično barvo. Nasunin je po nekaterih raziskavah odgovoren tudi za možnost vezave holesterola v krvi in s tem zmanjšanje njegove koncentracije v krvi. Na ta način jajčevci lahko pomagajo pri zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja in zmanjšajo nekatere škodljive posledice mastne hrane.


Jajčevci in vitaminsko-mineralna sestava

Jajčevci so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo ter mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem. Kalij in natrij v jajčevcih, dajeta tudi blago diuretične lastnosti. Lupina vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin) zato jajčevcev ne lupimo. Grenčine v soku jajčevcev pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.


Hranilna vrednost 100 g kuhanih jajčevcevjajcevci1

 Energijska vrednost   35 kcal 
 Ogljikovi hidrati  8,7 g
 Beljakovine  0,8 g
 Maščobe  0,2 g
 Prehranska vlaknina   2,5 g
 Kalij   123 mg 
 Natrij  1 mg
 Magnezij  11 mg
 Vitamin C  1,3 mg

 

Priprava jajčevcev

Ker jajčevci izredno dobro vpijajo maščobo, se lahko iz nizkokaloričnega živila hitro spremenijo v visoko kalorično in mastno jed. Zato je pomembna njihova predpriprava. Jajčevce narežemo na kolobarje, jih nasolimo in nekaj časa pustimo, da izločijo sok in grenčine. Nato jih osušimo s papirnato brisačo in takšni so pripravljeni za nadaljnjo pripravo in bodo vpili bistveno manj maščobe. Po želji jih lahko na obeh straneh na tanko premažemo z olivnim oljem, nato pa na vsak kolobar položimo še narezan kolobar paradižnika. Na zgornjo plast pa potresemo nariban sir- mocarelo. Tako pripravljene kolobarje jajčevcev položimo v pekač, ki ga ni potrebno še dodatno naoljiti in pečemo približno 15-20 minut na 180 °C.

Jajčevci so lahko tudi okusna priloga testeninam. Jajčevec narežemo na manjše kocke ter pustimo, da se odcedi. Lahko narežemo še papriko na kocke in v ponvi segrejemo malo olivnega olja, na katerem popražimo jajčevec in papriko. Dodamo kuhane testenine in dobro premešamo.

 

 

 

Viri:

Sigh A. P., Luthria D., Wilson T., Vorsa N., Singh V., Banuelos G. S., Pasakdee S., 2009. Polyphenols content and antioxidant capacity of eggplant pulp. Food chemistry, 114: 955-961

Noda Y., Kneyuki T., Igarashi K., Mori A., Packer L., 2000. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. Toxicology, 148: 119-123

http://ndb.nal.usda.gov

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

Pripravila: Saša Rot, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org