Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb grozdjeGrozdje nam je tekom celega leta dostopno na trgovinskih policah. Na voljo nam je tudi takšno brez pečk. V svetovnem merilu se grozdja pridela zelo veliko, prekaša celo skupni pridelek banan, pomaranč in jabolk, vendar se ga več kot tri četrtine predela v vino.


Prehranska vrednost grozdja

Grozdje vsebuje vitamine B skupine (razen B12) ter vitamin C. Je pomemben vir polifenolov, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani. Vsebuje veliko flavonoidov, galne kisline in antocianov. Flavonoidi preprečujejo oksidacijo LDL (slabega) holesterola. Delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi. Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni.

V grozdju se nahajajo kalij, fosfor, mangan, železo, kalcij in magnezij. Kalij je pomemben za mišice, prebavila in uravnavanje presežkov natrija, fosfor za živce in možgane, mangan za kosti in ščitnico, železo za kri, kalcij za zobe in kosti ter magnezij za srce in mišice.


Prehranska vrednost 100 g grozdja grozdje1freedigitalphotos.net

 Energijska vrednost   261 kJ/62 kcal 
 Beljakovine  0,5 g
 Maščobe  0,4 g
 Ogljikovi hidrati  15 g
 - od tega prehranska vlaknina   1,4 g
 Vitamin C  11 mg
 Kalij  152 mg
 Kalcij  14 mg
 Magnezij  7 mg
 Fosfor  22 mg
 Železo  0,2 mg
 Mangan  0,09 mg

Grozdje naj bi potencialno zmanjšalo tveganje za nastanek metabolnega sindroma.

Metabolni sindrom je skupek različnih stanj, ki nastopajo istočasno. Mednje uvrščamo povečan krvni tlak, visok nivo sladkorja v krvi, presežek telesne maščobe okoli pasu ali nizek nivo dobrega holesterola HDL ter povečan nivo trigliceridov v krvi. Vse skupaj povečuje tveganje za nastanek bolezni srca, kapi ter diabetesa tipa 2.

Rezultati študij na podganah so pokazali, da je trimesečno uživanje prehrane, v katero so vključili grozdje, zmanjšalo vnetne znake v telesu, še posebej v jetrih in trebušnem maščobnem tkivu. Zmanjšala se je maščoba v jetrih, ledvicah in trebuhu, še posebej v jetrih in ledvicah pa so se povečali znaki antioksidativne obrambe.


Zavitek iz grozdja

Za nadev uporabimo skuto, navadni jogurt, vanilijev sladkor in polovice grozdnih jagod, katerim smo odstranili peške. Če je nadev preveč moker, lahko dodamo malo drobtin. Zmešamo in sladkamo po okusu. Nato razgrnemo vlečeno testo ter ga namažemo z nadevom. Zavijemo in spečemo.


Tunina malica z grozdjem in orehi

Zmešamo tuno, grški jogurt, sveže rdeče grozdje in orehe ter dodamo naribano limonino lupinico ter limonin sok. Dodamo zeleni solati ali pa jemo samostojno.

 

 

Viri:

Kovač J. 2006. Maščobnokislinska sestava grozdnih pečk različnih sort grozdja. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 39 str.

University of Michigan Health System (2013, April 22). Grape intake may protect against metabolic syndrome-related organ damage. ScienceDaily. Retrieved May 27, 2013

Vračar N. 2011. Antioksidativna učinkovitost fenolnih spojin v kožicah grozdnih jagod in listih vinske trte. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 65 str.

http://www.foodcomp.dk

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org