Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb cesnjeSpomladi se vsi najbolj veselimo sladkih, rdečih češenj. Raziskave kažejo, da niso le okusne, ampak tudi zelo koristne za naše zdravje. Izboljšajo nam lahko spanje, upočasnijo staranje, pri naporni telovadbi pa zmanjšajo bolečino in poškodbe mišic.


Češnje proti staranju in raku

Češnje imajo bogato ter raznoliko sestavo polifenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Preprečujejo oksidativni stres ter tako upočasnjujejo procese staranja. Antocianini in flavonoidi učinkujejo protivnetno in zmanjšujejo bolečine pri kroničnih vnetnih obolenjih kot je artritis. Antocianini naj bi bili učinkoviti celo proti raku. Med njimi sta posebej učinkovita kvercentin in cianidin.


Češnje zmanjšujejo poškodbe mišic pri telovadbi

Vsaka telesna dejavnost je koristna za telo kljub temu pa predstavlja določeno obremenitev za mišice. Med telovadbo pride do naravnih vnetnih procesov, ki povzročijo bolečino in zmanjšanje moči v mišicah, ter mikropoškodbe. Raziskave so pokazale, da zaradi antioksidativnega in protivnetnega delovanja, uživanje češenj pomaga pri zmanjševanju teh vnetnih procesov ter posledično pri zmanjševanju bolečin in mišičnih poškodb.


Češnje izboljšujejo spanec

Češnje so bogate z antioksidanti med njimi tudi z melatoninom. Melatonin ima vlogo uravnavanja ciklusa spanja in budnosti. V telesu nastaja v možganih, v žlezi epifizi, ko očesna mrežnica zazna pojemanje svetlobe. Ker se zjutraj zmanjša vsebnost melatonina v telesu, se spanje konča in se začne stanje budnosti. Ker so za normalni bioritem potrebne majhne količine melatonina, naj bi že vnos manjših količin melatonina s hrano, učinkovito izboljšal spanec.


Hranilna vrednost 100 g češenjcesnje1freedigitalphotos.net

 Energijska vrednost   63 kcal 
 Ogljikovi hidrati  16,1 g
 Prehranska vlaknina   2,1 g
 Beljakovine  1,06 g
 Maščobe  0,2 g
 Vitamin C  7 mg
 Folat  4 µg
 Železo  0,36 mg 
 Kalcij  13 mg
 Kalij  222 mg


Recepti

Češnjeva presna rolada z makom

Za pripravo testa potrebujemo mlete mandlje in lešnike. Zmešamo jih skupaj ob dodatku nekaj žlic mleka, da dobimo čvrsto in trdo maso, katero razvaljamo na peki papirju. Izkoščičene češnje narežemo na manjše koščke, dodamo mleti mak in med do željene sladkosti. Namažemo razvaljano testo ter zavijemo v rolado.


Češnjev sladoled z jogurtom

Potrebujemo čvrsti jogurt, mleko, med in češnje. Vse skupaj zmešamo v mešalniku v gosto maso. V maso dodamo nekaj celih izkoščičenih češenj, vlijemo v posodice in zamrznemo.

 

 

 

Viri

Ballistreria G., Continellab A., Gentileb A., Amentaa M., Fabronia S., Rapisarda P. 2013. Fruit quality and bioactive compounds relevant to human health of sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars grown in Italy. Food Chemistry; 140(4)

Goldfarb A. H., Garten R. S., Cho C., Chee P. D., Chambers L. A. 2011. Effects of a fruit/berry/vegetable supplement on muscle function and oxidative stress. Medicine and science in sports and exercise; 43(3)

González-Gómez D., Lozano M., Fernández-León M. F., Ayuso M. C., Bernalte M. J., Rodríguez A. B. 2009. Detection and quantification of melatonin and serotonin in eight Sweet Cherry cultivars (Prunus avium L.). Food Research and Technology; 229(2)

http://ndb.nal.usda.gov

 

 

 

 

Pripravila: Tea Lišnić, dipl. inž. živ. in preh.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org