HR | EN

Poleg sestave živil in njihovih komponent raziskujemo tudi možnosti za njihovo izboljšanje z vidika podpore zdravja človeka. Zavedamo se tudi pomena raziskav stabilnosti živil, prehranskih navad ljudi in njihove osveščenosti. V povezavi s tem se ukvarjamo tudi z raziskavami potrošnikovega razumevanja označb na živilih. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina, ki sodeluje tako v javnih raziskovalnih projektih kot v raziskavah za gospodarstvo. Še posebej smo aktivni na področju raziskovanja funkcionalnih živil. 

Vodja raziskovalne skupine:

Doc. Dr. Igor Pravst  ◊  tel. 0590 68 870  ◊  fax. 01 300 79 81  ◊  e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


 

 

Tako zdravstvena ustreznost kot kvaliteta živil sta v Evropi skrbno regulirani, vendar pa se iz razumljivih razlogov inšpekcijske službe v okviru rednih pregledov osredotočajo predvsem na varnost izdelkov. Mnogi parametri kvalitete živil, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnika so manj nadzorovani in jih mnogokrat preverjajo le sami potrošniki z lastnimi občutki (organoleptične in druge lastnosti). Pri parametrih, ki jih sami težko zaznavamo, ali pa se jih celo lahko določa izključno z laboratorijskimi analizami, takšen nadzor ni dovolj učinkovit. Problem tako npr. lahko predstavlja primerna vsebnost funkcionalnih učinkovin v prehranskih dopolnilih in funkcionalnih živilih.

  • Naziv programa: CLAS: Composition and Labelling Information System
  • Upravljalec: Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana, Slovenija

Raziskujemo možnosti za bogatenje živil s koristnimi snovmi, pri čemer se zavedamo velikega pomena stabilnosti živil in njihovi komponent, pa tudi prisotnih onesnaževalcev, ki pridejo v hrano bodisi iz okolja, bodisi v okviru pridelave in predelave.

S stališča vrednotenja vpliva zaužitih snovi na procese v telesu je zelo pomembno vedeti, kakšne količine posameznih komponent v živilih zaužijemo z običajno prehrano. Ti podatki so po eni strani podlaga za analize, v katerih se ugotavlja ali populacija zaužije primerno količino hranil, po drugi strani pa se na ta način lahko raziskuje vpliv sestavin v hrani na zdravje ljudi.

Živila označena s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami potrošnik prepoznava kot bolj zdrava. Na inštitutu raziskujemo uporabo takšnih trditev z vidika vpliva na potrošnika, raziskava pa nam bo omogočila tudi primerjavo stanja med državami in raziskovanje vpliva trditev na razvoj tržišča živil - tudi z vidika prehranskih profilov. Razumevanje trditev na embalaži živil s strani potrošnika je pri tem še posebej pomembno, saj v nasprotnem primeru lahko privede do rušenja uravnotežene in raznovrstne prehrane.

Lista za obveščanje

Prijavite se na listo za obveščanje o novostih s področja označevanja živil in o izobraževanjih ter drugih dogodkih na Inštitutu za nutricionistiko:

Prijava na listo za obveščanje

Evropski projekti

FP7

Inštitut za nutricionistiko je v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani med drugim vključen tudi v raziskave v okviru 7. Evropskega raziskovalnega programa.