Označevanje alergenov je mogoče tudi z uporabo simbolov

Inštitut za nutricionistiko je v sodelovanju z oblikovalsko agencijo Mixer.si pripravil simbole za snovi, ki povzročajo alergije ali intolerance, ki jih lahko nosilci živilske dejavnosti uporabljajo za dodatno prostovoljno označevanje živil. Simboli so bili razviti na stroške inštituta in jih lahko podjetja uporabljajo bodisi na spletnih straneh, v jedilnikih, ali pri drugem označevanju živil. Na ta način želimo doseči poenotenje simbolov, ki ki se uporabljajo za označavanje alergenov, in s tem potrošnikom z alergijami olajšati prepoznavanje živil, ki pomenijo tveganje za njihovo zdravje. Simboli si vključeni tudi v Smernice za označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih, ki jih je pripravila Trgovinska zbornica Slovenije, in ki jih je odobrila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Potrošniki z alergijami ali preobčutljivostmi na določene snovi, potrebujejo točne in natančne informacije o prisotnosti takšnih snovi v živilih, saj je ob pomanjkljivi obveščenosti lahko ogroženo njihovo zdravje. Alergije in preobčutljivosti na sestavine hrane lahko tudi pomembno zmanjšajo možnost izbora živil, zato je naloga vseh členov v živilski verigi, da omogočijo potrošnikom enostaven dostop do tistih živil, ki ne predstavljajo tveganja za njihovo zdravje. Od decembra 2014, ko je bila uveljavljena Uredba o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom, je označevanje alergenov obvezno ne le za predpakirana živila, temveč tudi pri spletni prodaji, pri nepredpakiranih živilih in v gostinskih obratih.

Označevanje alergenov s simboli

Za hitrejše prepoznavanje alergenov so nekatera podjetja živila začela dodatno označevati tudi s posebnimi simboli, ni pa bilo enotnega dogovora o izgledu takšnih simbolov. Da bi na ravni države poenotili tovrstno označevanje živil je Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z oblikovalsko agencijo Mixer.si pripravil simbole za vse v zakonodaji opredeljene snovi, ki povzročajo alergije in tolerance. Simboli so vključeni v Smernice za označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih, podjetja pa jih lahko prosto uporabljajo. Upamo, da bodo nosilci živilske dejavnosti svoje obstoječe simbole postopoma nadomestili z enotnimi. Možnosti takšnega prostovoljnega dodatnega označevanja živil so zelo široke, od na jedilnih listov v restavracijah, pa do spletnih trgovin, na katerih se tržijo živila.
 
Tabela: Simboli za prostovoljno dodatno označevanje v živilih prisotnih snovi, ki povzročajo alergije ali intolerance 

gluten icon 1. žita, ki vsebujejo gluten, in sicer: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen: 
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (*); 
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (*); 
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena; 
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

 gluten icon full

OPOMBA: Označiti je potrebno konkretno vsebovano žito, ki vsebuje gluten.

 Crustaceans icon 2. raki in proizvodi iz njih;
 eggs icon 3. jajca in proizvodi iz njih;
 fish icon 4. ribe in proizvodi iz njih, razen: 
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; 
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina; 
 Peanuts icon 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
 soybeans icon 6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: 
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (*); 
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; 
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja; 
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja; 
 mleko 7. mleko in mlečni proizvodi (vključno z laktozo), razen: 
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora; 
(b) laktitola;
  nuts icon 8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
nuts icon full
 Celery icon 9. zelena in proizvodi iz nje;
 Mustard icon 10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
 Sesame icon 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
 Sulphur dioxide icon 12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
 Lupin icon 13. volčji bob in proizvodi iz njega;
 Molluscs icon 14. mehkužci in proizvodi iz njih.

*OPOMBA: In proizvodov iz njih, če ni možnosti, da bi se zaradi postopka njihove predelave povečala stopnja alergenosti, kakršna po ocenah EFSA velja za ustrezni proizvod, iz katerega ti izhajajo.

Priloge - slike simbolov v visoki ločljivosti:

Pri označevanju alergenov bodite pozorni pri navajanju oreškov. Skladno z zakonodajo so kot alergene snovi ločeno navedeni (a) arašidi (kikiriki) in proizvodih iz njih (npr. arašidovo olje, arašidovo maslo, čokolada, flipsi, omake, peciva, torte) ter (b) oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilskih oreščki, pistacija in makadamija. Opozarjamo, da je pri navajanju alergenov potrebno navesti konkretne oreške (npr. mandlji ...) in ne le navedbe, da živilo »vsebuje oreške«. V ta namen so bili za različne alergene oblikovani tudi različni simboli z navedbo konkretnega oreška.
 
Pozornost je potrebna tudi na področju označevanja žit, ki vsebujejo gluten. Gluten se nahaja v različnih žitih, zlasti v pšenici (tudi piri), rži, ječmenu, ovsu ali njihovih križanih vrstah ter proizvodih iz njih, npr. kruhu, testeninah, drobtinah, tortah, piškotih, mesnih izdelkih, omakah, juhah in jušnih koncentratih, in hrani, posipani z moko. Skladno z zakonodajo morajo nosilci živilske dejavnosti tudi na nepredpakiranih živilih označiti vrsto vsebovanega žita, in ne le informacieo, da je živilo sestavljeno iz »žit, ki vsebujejo gluten.

Smernice za označevanje neprepakiranih živil

Medtem ko je način informiranja o prisotnosti alergenov v predpakiranih živilih v zakonodaji zelo natančno opredeljen, so pristopi pri označevanju alergenov v nepredpakiranih živilih lahko precej različni. Trgovinska zbornica Slovenije je zato v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko pripravila Smernice za označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih, ki za nosilce dejavnosti, ki se sklicujejo nanje, opredeljujejo njihove zahteve v zvezi z zagotavljanjem informacij potrošnikom o alergenih v nepredpakiranih živilih. V smernicah so opredeljeni tudi možni načini zagotavljanja informacij o alergenih, ki se jih lahko poslužijo podjetja. Poleg vzpostavitve simbolov (piktogramom) alergenov za trgovce pomembno novost predstavlja tudi možnost navajanja alergenov z enotnimi identifikacijskimi kodami, kadar navajanje alergenov neposredno ob živilu oziroma ob njegovi predstavitvi potrošniku ni mogoče. Smernice se uporablja prostovoljno, odobrilo pa jih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Dodatne informacije in povezave:

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.