Rezultati izbora najbolj inovativnih živil leta 2015

Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji. Izbrana živila po konkurenčnosti, kreativnosti ter prehranski sestavi v svoji skupini izstopajo od ostalih in dokazujejo, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila, s čimer presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij. Nagrade so prejeli Pivovarna Union za pijačo Nula malina, Mercator in Pekarna Grosuplje za Pirin polnozrnat kruh, Žito za Koruzni toast, Ljubljanske mlekarne za linijo jogurtov MU Extra, Engrotuš in Fine Culinar za Skutine štruklje iz tatarske ajde ter Valens Int. za prehransko dopolnilo z vitaminom D v obliki ustnega pršila. 

inovativna1

Najbolj inovativna živila leta 2015, izbrana na razpisu Inštituta za nutricionistiko

Tako na lokalni kot globalni ravni je proizvodnja živil polna izzivov, ob čemer imajo pri razvoju inovativnih živil mednarodne korporacije zaradi svoje velikosti in finančnih virov lahko prednost pred manjšimi, lokalnimi proizvajalci živil. Konkurenčnost domačih proizvajalcev na področju inovativnosti je bila preverjena v okviru Razpisa za najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji. Pobude za izbor so lahko podali tako potrošniki kot proizvajalci, pri čemer so slednji v izbor lahko predlagali le en izdelek. Na razpis je prispelo 52 predlogov, med katerimi smo izbrali najboljša živila v posameznih kategorijah.

Potek izbora živil

K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel konec lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali en predlog za najboljše inovativno živilo. Približno polovica vseh prispelih predlogov je bila podana s strani potrošnikov, druga polovica pa s strani proizvajalcev, tako večjih kot manjših. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in prijaznost potrošniku ter okolju. Temu je bilo prilagojeno tudi ocenjevanje živil. V prvi vrsti smo upoštevali prehransko sestavo živil, saj smo s projektom želeli spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje. V nadaljevanju so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti, med drugim prijaznost potrošniku, posebnosti pri proizvodnji in pakiranju. Odziv na razpis nas je pozitivno presenetil, saj je dokazal, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila ter, da pri tem presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij.

Izbor živil je bil zahteven, saj je na razpis prispelo veliko zelo kakovostnih predlogov. Izbor je opravila za ta namen ustanovljena strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije. Na razpis smo prejeli 52 predlogov. Med prispelimi predlogi smo izbrali najboljša živila v posameznih kategorijah živil. Po številu prejetih predlogov so nekoliko izstopali predvsem žitni izdelki in mlečni izdelki. Prejeli smo še predloge v drugih skupinah kot so sokovi, brezalkoholne pijače, idr. pa tudi prehranska dopolnila. 

Utemeljitev izbora

Nagrada za inovativnost v skupini pijač

nula malina

Nula malina
(Pivovarna Union)

Nula malina je brezalkoholna pijača, ki jo ob odsotnosti sladil odlikujeta predvsem zanemarljiva količina sladkorja ter energijska vrednost. Osvežilen okus je bil dosežen le z dodatkom kančka sadnega soka, zaradi česar je ta pijača lahko odlična prehranska izbira za vsak dan.

Nagrada za inovativnost v skupini nepredpakiranih pekovskih izdelkov

pirin kruh

Pirin polnozrnat kruh
(Pekarna Grosuplje / Mercator)

Pirin polnozrnat kruh odlikuje odličen okus in dolga svežina. Pripravljen iz 100% pirine moke in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane.

Nagrada za inovativnost v skupini predpakiranih pekovskih izdelkov

koruzni toast

Koruzni toast
(Žito)

Koruzni toast ponuja zanimivo alternativo običajnim pšeničnim toastom. Potrošniki imajo odslej na razpolago prvi koruzni toast v manjšem pakiranju, priročnem za shranjevanje ali takojšnjo porabo. Živilo odlikuje tudi odsotnost konzervansov.

Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

mu jogurti

Linija jogurtov MU EXTRA
(Ljubljanske mlekarne)

Jogurte MU Extra odlikuje odličen okus in veliko sadja. S svojo prehransko sestavo dokazujejo, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira. Potrošnikom je na razpolago pestra izbira zanimivih okusov v okolju prijazni embalaži.

Nagrada za inovativnost v skupini predpripravljenih živil

struklji tatarski

Skutini štruklji iz tatarske ajde
iz linije Slovenske dobrote Tuš
(Engrotuš / Fine Culinar)

Skutini štruklji iz tatarske ajde predstavljajo posodobljeno tradicionalno slovensko jed. Odlikuje jih uporaba slovenskih sestavin, predvsem zelo okusne in hranljive tatarske ajde. So že kuhani in hitro zamrznjeni ter zelo prikladni kot kakovosten obrok, tudi kadar imamo za pripravo malo časa.

Nagrada za inovativnost v skupini prehranskih dopolnil

valens vitd

VALENS Vitamin D+
(Valens Int.)

VALENS Vitamin D+ je prehransko dopolnilo v inovativni obliki ustnega pršila. Pršilo je prijetnega okusa in zelo priročno za vsakodnevno uporabo vseh tistih, ki morajo prehrani dodajati vitamin D. Pomemben del slovenske populacije namreč v zimskem času, ko zaradi nizke izpostavljenosti sončnim žarkom telo ne more sintetizirati dovolj vitamina D, tega vitamina tudi s prehrano ne zaužije dovolj. Izdelek vsebuje tudi vitamin K2 in s tem dodatno podpira zdravje okostja.

inovacija logoInštitut je proizvajalcem nagrajenih živil omogočil, da lahko poseben znak projekta in informacijo o izboru navajajo na označbah in predstavitvah živil. Za razliko od nekaterih drugih nagrad in izborov, kjer si podjetja takšne znake lahko naročijo in jih plačujejo, je uporaba znaka tega projekta za podjetja povsem brezplačna, izbor pa je bil neodvisen in osnovan izključno na inovativnosti ocenjevanih živil.

Poleg nagrajenih izdelkov je bilo na razpis prijavljenih tudi več drugih živil, ki kažejo na inovativnost v domači živilski industriji. Ob tem želimo še posebej izpostaviti podjetja Dana, Engrotuš, Fine Culinar, Fructal, Jata Emona, Kmetija Sinkovič, Ljubljanske mlekarne, Medex, Mercator, Mlekarna Celeia, Mlinotest, Nektar Natura, Perger 1757, Pivovarna Union, Proan, Sirarna Čuš, Valens Int. in Žito. Verjamemo, da se bodo tako v teh kot drugih podjetjih še naprej trudili, da bo potrošnikom na voljo pestra izbira kakovostnih živil, proizvedenih v Sloveniji. Inovativnost takšnih novih živil bo Inštitut za nutricionistiko ponovno preverjal konec leta 2015, ko je načrtovana objava naslednjega razpisa za najbolj inovativna živila.

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.