Potencial stročnic za razvoj novih živil

Stročnice so trajnostni vir esencialnih hranil ter nizkocenovnih beljakovih, zaradi česar so še posebej zanimive za razvoj novih živil. Poled tega je večje uživanje stročnic pozitiven korak v smeri doseganja uravnoteženega načina prehranjevanja.

V zadnjem desetletju so se stročnice pojavile kot zanimiv in uravnotežen vir hranil, uporaben za hrano in krmo. Največ pozornosti je do sedaj pritegnila soja. Sorte, kot so grah, navadni fižol, fižol v zrnju, kitajski fižol in leča, se vse pogosteje gojijo in uživajo po vsem svetu. Te sorte stročnic predstavljajo obetavno alternativo za nova živila in krmo z visoko tržno vrednostjo.

Koristi stročnic

Poleg njihovih zdravstvenih koristi kot trajnostnega vira hranljivih sestavin, stročnice ponujajo tudi dodatne prednosti na ravni pridelave. Zaradi svoje sposobnosti vezave dušika zahtevajo manj mineralnih gnojil, imajo pa tudi potencial, da izboljšajo kakovost tal zaradi svojih močnih koreninskih sistemov. Naravna kombinacija bakterijskih kultur in korenin omogoča tem rastlinam, da se prilagodijo lokalnim tlem. To pomeni optimalno razpoložljivost hranil za določene pridelke na določenih lokacijah.

V okviru projekta EUROLEGUME (Enhancing of legumes growing in Europe through sustainable cropping for protein supply for food and feed), so razvili tudi kar nekaj zanimivih živilskih izdelkov iz stročnic. To so 100 % veganski sir, izdelan iz boba, ki se pridobiva po podobnem tehnološkem postopku kot tofu. Kuhan bob se zmeša z vodo in oljem, segreje, čemur sledi konvenciaonalen postopek zorenja "sira" z dodatkom ustreznih mikrobioloških kultur, ki dajo izdelku končno aromo in okus. Ob koncu je sir tudi zorjen na način, da se na njem razvije modra plesen. Končni izdelek je tudi po videzu podoben običajnemu siru z modro plesnijo. Sir so izdelali na Švedskem, vse sestavine pa so bile proizvedene lokalno. Ideja projekta je bila tudi, da se uvožene surovine zamenja z lokalnimi in se na ta način odpre nove možnosti za majhne in srednje velike proizvajalce živil.

Več

 

 

 

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.