Vabilo k sodelovanju v raziskavi o statusu vitamina D

Na Inštitutu za nutricionistiko v sodleovanju z Visoko šolo za storitve izvajamo raziskavo, v kateri bomo raziskovali status vitamina D pri odraslih, njegovo sezonsko nihanje ter povezavo s fototipom kože. K sodelovanju vabimo vse odrasle, ki se prepoznate v enem od naslednjih opisov:

A) Imate svetlo kožo, svetle oči (modre, zelene,…) in naravno svetle ali rdeče lase ter vas sonce hitro opeče in nikoli oz. le blago porjavite?

B) Imate temne oči in naravno temne lase ter vas sonce redko opeče, saj hitro porjavite, vaša polt pa je rjavkasta ali olivna?

Kaj je vitamin D in zakaj je pomemben?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki je naravno prisoten v nekaterih živilih, naše telo pa ga lahko tvori tudi samo pod vplivom UV žarkov ob izpostavljenosti soncu. Vitamin D ima pomembno vlogo pri zdravju kosti. Sodeluje pri absorpciji kalcija, kar omogoča normalno mineralizacijo kosti. Nezadostna koncentracija vitamina D v krvi in njegovo pomanjkanje lahko povzročita zdravstvene težave. Pri otrocih lahko zaradi pomanjkanja vitamina D pride do rahitisa, pri odraslih pa do demineralizacije in oslabitve kosti, osteoporoze in zlomov. Vitamin D ima v telesu pomembno vlogo tudi v številnih telesnih funkcijah, kot je normalno delovanje imunskega sistema, delovanje mišic ter rast in delitev celic. Nezadosten status vitamina D v organizmu je lahko bolj izrazit v zimskem času, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša.

Načrt in namen raziskave

V okviru raziskave bomo določali koncentracijo vitamina D v krvi, za kar bo potreben venski odvzem krvi (dvakrat v obdobju pol leta - v januarju oz. februarju in septembru 2020). V sklopu raziskave se bo izvedla tudi določitev fototipa in meritev osončenosti kože. Za določitev fototipa, vas bomo prosili za izpolnitev vprašalnika o občutljivosti kože na sonce ob prijavi v raziskavo. Izbrani udeleženci bodo januarja oz februarja po pošti prejeli napotnico za odvzem krvi v laboratoriju v Ljubljani. Pred sodelovanjem v raziskavi, bo potreben tudi podpis izjave o prostovoljnem sodelovanju v raziskavi. Poleti 2020 bodo vsi udeleženci raziskave ponovno vabljeni na odvzem krvi v laboratoriju, kar nam bo omogočilo primerjavo preskrbljenosti z vitaminom D med zimo in poletjem. Takrat bomo izvedli tudi povsem nebolečo meritev fototipa in osončenosti kože.

Vključitveni kriteriji, ki jih bomo pri izbiri kandidatov za vključitev v raziskavo upoštevali bodo:

 • Kavkazijska rasa (belci)
 • Podpisan obrazec prostovoljne privolitve po poučitvi (ICF)
 • Starost med 18 in 65 let v času podpisa ICF
 • V dobrem zdravstvenem stanju
 • Pripravljenost slediti vsem postopkom kliničnega preskušanja, vključno z udeležbo na vseh študijskih obiskih

 Izključitveni kriteriji:

 • Nosečnost ali dojenje
 • Sprememba prehranskih navad ali dopolnjevanja prehrane s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamin D ali z ribjim oljem kadarkoli od oktobra 2019 dalje
 • Diagnosticirana resna bolezen
 • Resne metabolne bolezni
 • Izpostavljenost močnejši sončni svetlobi od oktobra 2019 dalje (potovanje v dežele z večjo osončenostjo, obisk solarija)
 • Duševna nezmožnost, ki onemogoča ustrezno razumevanje ali sodelovanje

 Kakšna so možna tveganja in koristi za vas?

Za določitev statusa vitamina D v krvi bo potreben venski odvzem krvi, ki se bo izvedel v laboratoriju s strani strokovno usposobljenih delavcev. Možni neželeni učinki pri tem so enaki, kot jih pričakujete pri običajnem odvzemu venske krvi v laboratoriju (morebiten strah pred iglami, rahla bolečina zaradi vboda, rdečina, modrica na mestu vboda, ipd.). 
Preiskovanci bodo dobili laboratorijske izvide meritev koncentracije vitamina D v krvi. V primeru zelo nizkih vrednosti jim bo svetovan obisk zdravnika.

Sodelovanje v raziskavi

Odločitev za sodelovanje v raziskavi je vaša in je popolnoma prostovoljna. Sodelovanje v raziskavi lahko kadarkoli brez posledic prekličete.

Kako bo zaščitena vaša zaupnost?

Ime ali katerikoli drug podatek, ki bi lahko direktno razkril vašo identiteto, ne bo vključen v nobenem dokumentu, ki bo zapustil raziskovalni center in ne bo uporabljen v analizi podatkov raziskave.
Dostop do dokumentacije raziskave bo omejen samo na študijsko osebje in nekatere druge usposobljene strokovnjake za namene nadzora in inšpekcije. Ti strokovnjaki bodo imeli dostop do informacij samo na raziskovalnem centru in ne smejo deliti informacij izven raziskovalnega centra. 
Ob vključitvi v raziskavo vam bo dodeljena številka udeleženca. Na vseh dokumentih, ki bodo zbrani za namen analize podatkov, boste identificirani samo s to številko.


Boste prejeli kakršnokoli nadomestilo za sodelovanje v raziskavi?

Za udeležence raziskave niso predvidena finančna nadomestila, bodo pa vse preiskave opravljene brezplačno - na naše stroške.

 

Na koga se lahko obrnete v primeru dodatnih vprašanj glede raziskave?

Glede morebitnih vprašanj glede raziskave, se lahko obrnete na Inštitut za nutricionistiko,

Maša Hribar, mag. inž. prehrane

0590 688 73

 

Izvedba in finfciranje raziskve

Raziskavo bomo izvedli v sodelovanju z VIST Kozmetika in UKC Ljubljana v okviru državnega raziskovalnega projekta Izzivi doseganja preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih. Projekt financirajo ARRS, Ministrstvo za zdravje RS in podjetje Valens Int., pri njem pa sodeluje še Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.