Ugodni vplivi polifenolov iz oljčnega olja znanstveno podprti: bolj kot količina je pomembna kakovost oljčnega olja

V vodilni znanstveni reviji s področja prehrane Molecular Nutrition & Food Research je bil te dni objavljen prispevek o ugodnih učinkih uživanja oljčnega olja na zdravje. Pregled so pripravili raziskovalci iz ljubljanskega Inštituta za nutricionistiko v sodelovanju z ekipo strokovnjakov inštituta IMIM iz Barcelone. Doslej so znanstvene raziskave na ljudeh z najvišjo gotovostjo potrdile ugodne učinke polifenolov iz oljčnega olja - antioksidantov, ki varujejo krvne lipide pred oksidacijo. Obstoja tudi več dokazov za druge ugodne učinke polifenolov, predvsem glede njihovega prispevka pri uravnavanju HDL holesterola, vendar so na teh področjih potrebne dodatne raziskave. Študije so potrdile, da so ugodnih učinki najbolj izraženi pri posebej kakovostnih oljčnih oljih, zato naj se potrošniki pri izboru bolj kot na količino osredotočijo na kakovost oljčnega olja.

Oljčna olja se glede na kakovostne parametre in tehnologijo priprave razvrščajo v različne kategorije. Za najbolj kakovostno velja ekstra deviško oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki, vendar so si tudi ekstra deviška oljčna olja med seboj zelo različna - tako po okusu kot po kemijski sestavi.

Oljčno olje je iztisnjen sok iz plodu oljke in ima v primerjavi z drugimi maščobami zelo ugodno prehransko sestavo. Vsebuje namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin, s katerimi v sodobni prehrani želimo nadomeščati nasičene maščobe. Še posebej bogato je z enkrat nenasičeno oleinsko kislino, s katero so tradicionalno povezovali ugodne učinke oljčnega olja na zdravje prebivalcev mediteranskih držav. Kasnejše znanstvene raziskave so se usmerile še na druge naravne komponente oljčnega olja, predvsem na različne biofenolne spojine, ki so v javnosti bolj poznane pod imenom polifenoli. Le-te v najvišjih koncentracijah najdemo v vrhunskih ekstra deviških oljčnih oljih. Dr. Maria Isabel Covas (IMIM – Raziskovalni inštitut Hospital del Mar, Barcelona): »Antioksidanti so snovi, ki imajo poleg najbolj poznane vloge varovanja pred radikali tudi nutrigenomske lastnosti. Od vseh naravnih antioksidantov v živilih, ki jim pripisujemo koristne učinke na zdravje, je prav delovanje polifenolov iz oljčnega olja danes znanstveno najbolj raziskano. Uspeli smo dokazati, da varujejo krvne lipide pred oksidacijo, raziskave pa potekajo tudi na številnih drugih področjih.« Obstajajo tudi dokazi, da polifenoli iz oljčnega olja povišujejo krvno koncentracijo t.i. dobrega (HDL) holesterola, o njihovem protimikrobnem delovanju ter o ugodnih vplivih na črevesno mikrobioto, vendar je pred končnim ocenjevanjem teh vplivov potrebno narediti še več dodatnih raziskav, predvsem študij na ljudeh. Znanstveni dokazi o varovalnem vplivu polifenolov iz oljčnega olja na krvne lipide so tako močni, da je bila na tej osnovi odobrena tudi zdravstvena trditev, ki se lahko uporablja na označbah ekstra deviških oljčnih olj s primerno koncentracijo polifenolov.

Podatki številnih raziskav kažejo, da je vsebnost polifenolov v različnih oljčnih oljih zelo različna. Bolj kot količina zaužitega oljčnega olja, je torej pomembna njegova kakovost. Na vsebnost polifenolov v oljčnem olju sicer vpliva mnogo dejavnikov, med drugim sorta oljke, pogoji rasti in obiranja ter pridelave olja, nenazadnje pa tudi pogoji hranjenja in starost olja. Pomembno informacijo o kakovosti ekstra deviškega oljčnega olja za potrošnike predstavljajo tudi certifikati zaščitene označbe porekla. Vrhunsko oljčno olje Slovenske Istre je vpisano v evropskem registru zaščitenih izdelkov z zaščiteno označbo porekla »Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre« in je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij, tako glede okusa kot sestave. 

Da bo imelo zaužito oljčno olje najugodnejše učinke na zdravje, potrošnikom priporočamo tudi, da uporabljajo čim bolj sveža oljčna olja ter da jih hranijo v zaprti stekleni embalaži, na temnem in hladnem prostoru. Rok trajanja deviških oljčnih olj je 18 mesecev od proizvodnje. Najprimernejše za hranjenje so temne steklenice manjšega volumna, da olje ni predlogo odprto. Na ta način se namreč zagotavlja najboljša stabilnost zdravju koristnih komponent, ki so zelo občutljive na oksidacijo z UV svetlobo in zrakom. Polifenoli v oljčnem olju so tudi termično občutljivi, zato se uporaba vrhunskih oljčnih olj še posebej priporoča pri pripravi jedi, kjer segrevanje ni potrebno, npr. za solate in druge hladne jedi.

Več informacij:

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.