NUTRIHEALTH - Prehrana odraslih kot zaščitni dejavnik ali dejavnik zdravstvenih tveganj

NUTRIHEALTH je nacionalna raziskava, v kateri raziskujemo preskrbljenost odraslih prebivalcev Slovenije z nekaterimi za zdravje pomembnimi vitamini in drugimi mikrohranili ter nekatere povezave z zdravjem. V zadnjih letih ugotavljamo, da je za prebivalce Slovenije še posebno pomembna preskrbljenost z nekaterimi hranili, kot so npr. vitamin D, jod, folna kislina, vitamin B12 in železo, vendar pa je ustreznost preskrbljenosti mogoče natančno ugotoviti le z laboratorijskimi preiskavami. V ta namen smo sodelujočim v raziskavi NUTRIHEALTH odvzeli vzorec urina in krvi ter v laboratoriju določili njihove vrednosti. Sodelujoči so bili povabljeni tudi na zdravstveni pregled z ultrazvokom ščitnice, s katerim bomo spremljali epidemiologijo ščitničnih bolezni.

Projekt sta sofinancirala

MZZ

ARRSLogo 2016

Sodelujoče raziskovalne organizacije

  • Inštitut za nutricionistiko (vodja raziskave: prof. dr. Igor Pravst)
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Univerzitetni Klinični center v Ljubljani

Raziskava se je izvajala v okviru širšega aplikativnega projekta "Prehrana otrok in odraslih kot zaščitni dejavnik ali dejavnik zdravstvenih tveganj" (NUTRI-PROTECT), ki naslavlja tudi otroke. Vodja projekta NUTRI-PROTECT je Biotehniška Fakultata Univerze v Ljubljani (vodja projekta: prof. dr. Irena Rogelj).

Financiranje

  • Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS)
  • Ministrstvo za zdravje RS (MZ)

Trajanje projekta

  • 1. 5. 2017-30. 4. 2020

Opis projekta

Raziskavo je izvajal konzorcij več raziskovalnih organizacij - Inštitut za nutricionistko, Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Univerzitetni klinični center Ljubljani (UKC Ljubljana), v sodelovanju z regijskimi zdravstvenimi domovi in bolnišnicami. Raziskavo sta sofinancirala Ministrstvo za zdravje RS in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Raziskava je bila odobrena s strani Komisije RS za medicinsko etiko (KME 0120-337/2016; 17.1.2017).

Tovrstno raziskavo smo v Sloveniji izvajali prvič, zbrani podatki pa so zelo dragoceni tudi za prenovo nacionalnih prehranskih priporočil in pripravo drugih ukrepov, ki bodo podpirali zdravje prebivalcev. S pomočjo rezultatov raziskave smo tudi preverjal, v katerih primerih je prehrani smotrno dodajati vitamine in minerale v obliki prehranskih dopolnil ali funkcionalnih živio, in kdaj takšni dodatki v resnici niso potrebni.

Vključevanje v raziskavo

V raziskavo smo povabili reprezentativen vzorec odraslih prebivalcev Slovenije (18 – 74 let). Vsi udeleženci so najprej sodelovali v nacionalni prehranski raziskavi EU MENU Slovenija (2017/2018), v okviru katere smo zbirali podatke o njihovih prehranskih navadah in zdravstvenem stanju. Po uspešno zaključenem anketnem delu raziskave smo preiskovance povabljeni še v raziskavo NUTRIHEALTH, v okviru katere so bili upravičeni do brezplačnih izbranih laboratorijskih preiskav krvi in urina ter zdravstvenega pregleda ščitnice z ultrazvokom. 

Potek raziskave

Udeležence raziskave smo povabili, da se v treh tednih od vključitve z ustrezno naročilnico na delovni dan med 8:00 in 10:00 uro tešči zglasijo v laboratoriju na odvzem krvi in urina. Za lažje vključevanje udeležencev je bilo izbranih 28 laboratorijev v zdravstvenih domovih in bolnišnicah po Sloveniji. Pri izboru laboratorijev smo upoštevali predvsem regijsko razporejenost v raziskavo vključenih prebivalcev. Vsem sodelujočim smo omogočili tudi brezplačni zdravstveni pregled z ultrazvokom ščitnice, ki je bil izveden s strani Klinike za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Udeleženci so se pregleda udeležili v naročenem terminu in z ustrezno naročilnico.

Vključevanju udeležencev v raziskavo NUTRIHEALTH je potekalo v letih 2017 in 2018. Vključevanje je potekalo po celotni Sloveniji približno eno leto. S tem pristopom smo dosegli vključevanje prebivalcev v različnih sezonah koledarskega leta, saj je preskrbljenost z mikrohranili v različnih sezonskih obdobjih lahko različna.

Etični vidiki

Soglasje za izvedbo raziskave je bilo izdano s strani Komisije za medicinsko etiko RS, dne 19. julija 2016 (KME 72/07/16; NCT03284840).

Izbrane ključne znanstvene objave z rezultati projekta:

Več informacij o rezultatih projekta:

Izbrane novice

Več informacij

Inštitut za nutricionistiko, Tržaška cesta 40, 1000 Ljubljana - e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.